Супервулкан в Италия може да унищожи Европа

вулкан

Крайбрежието на Неаполския залив е едно от най-гъсто населените места в Италия. Около него живеят над 4,4 милиона души, въпреки че наблизо се намира активният вулкан Везувий, известен с унищожителните си изригвания в миналото.

 Самият залив обаче крие много по-голяма опасност под плитките си води. Тази опасност съвсем ясно се проявява в западната му част – областта Кампи флегреи – национален парк от 2003 г., разположен насред застроения пейзаж на крайбрежието.Тук земята буквално ври и кипи в множество малки кратери. Мястото е в периферията на супервулкан, чиито широк около 15 километра кратер се простира под водите на Неаполския залив.

Той крие унищожителна мощ много по-голяма от тази на Везувий, която за последен път е била освободена преди около 39 хил. години. Тогава той унищожава голяма част от неандерталците, обитаващи Европа, отваряйки пътя за заселването на нашите предци от вида хомо сапиенс, пшат  Dailymail, Reuters, BBC, цитирани от vesti.bg.

Супервулканът изхвърля 200 кубически километра магма и над 500 кубически километра пепел. Всякакъв живот на разстояние над 100 километра е буквално унищожен от огнената вълна. Ветровете насочват пепелта, закриваща слънцето, към Централна и Източна Европа, където голяма от живите същества също загиват. В глобален мащаб настъпва кратък ледников период. Следи от изригването са намерени във вечните ледове на Гренландия.

В древността са наричали Кампи флегреи – „Вратата към Хадес“, но през последните четири десетилетия активността на сеизмичните процеси расте. От 1970 г. насам най-високата точка в местността – „Монте Нуово“ е нараснал с 2 метра.

Всъщност учените са сигурни, че супервулканът ще избухне отново и това е много вероятно да се случи в близките десетилетия.

Ето защо през 2009 г. те стартират проект за сондиране на дълбочина 3,5 километра, близо до Неапол. Предполага се, че магмената камера на супервулкана се намира на дълбочина около 8 километра и сондажът ще даде информация за предстоящо изригване, достатъчно рано, за да могат да се предприемат някакви мерки, като евакуация на района.

През 2010 г. обаче Градският съвет на Неапол спира проекта, заради опасения, че сондажът сам по себе си може да предизвика ново изригване. През 2012 г. новият кмет на града, заел поста след местните избори предходната година, дава разрешение сондирането да продължи. В момента сондата вече е достигнала дълбочина от близо 2,7 километра, като учените са разположили и система от сензори под повърхността на залива, за да следят по-добре промените сеизмичната активност.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.