Гравитационни аномалии потвърждават наближаването на мистериозна планета в Слънчевата система

слънчева система

НАСА отхвърли информацията, публикувана в редица интернет издания по целия свят, че космическият кораб от мисията Касини, изследващ Сатурн и дълбините на Слънчевата система, да е силно увреден заради необичайни аномалии в орбитата на планетата. В официално изявление НАСА съобщава, че в момента космическият кораб вече не изпитва необясними отклонения в своята орбита около Сатурн и работи в нормален режим.

Мистериозните аномалии в орбитата на Касини може потенциално да се обяснят с гравитационно дърпане от теоритично съществуващата масивна нова планета – 9 в нашата Слънчева система.

„Неоткритата все още планета, която е все още дори извън орбитата на Нептун, се предполага от учените, че се движи в широко разтеглена траектория и има 10 пъти масата на Земята, което следва да се отрази на орбитата на Сатурн, но не и на Касини“, заяви Уилям Фокнър, планетарен учен в JPL. Фокнър се позовава на аналитична информация и данни с висока точност на космически апарати и навигация на НАСА.

Влиянието на новата планета върху Земята

Според учените планетата може да навлезе със своята траектория в пътя на познатите ни планети в Слънчевата система в периода около 2020-2028-а  година. Това може да повлияе гравитационно и на Земята, под формата най-вече на наводнения, а също и земетресения. За съжаление космическата мисия Касини се очаква да работи ефективно до края на 2017, когато ще изчерпа наличното си гориво и няма да може да предаде прецизни данни през следващите години.

Мисията на Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция и Италианската космическа агенция, която изучава Сатурн и региона на Нептун от 2004-а година насам.

инфо: portal12.bg

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.