Деветата планета ще погуби Слънчевата система

слънчева система

Деветата планета е способна да убие Слънчевата система и това не са приказки на луди футуролози. Изчисленията сочат, че Планетата Х, ако тя съществува, може да разпръсне останалите планети гиганти като билярдни топки.

До този извод е стигнал физикът Димитри Верас от университета „Уоруик“, който е публикувал статия в научното издание MNRAS.

Предсказването на деветата планета стана сензация през януари тази година след публикуването на статията на астрономите Константин Батигин и Майк Браун. В нея те посочват, че наблюдаваните отклонения в движението на редица тела в пояса на Кайпер може да се обяснят само с наличието на девета, все още неоткрита планета в покрайнините на Слънчевата система, която е 10 пъти по-тежка от Земята.

Това предсказание стана събитие в научния свят и множество учени се заеха да търсят невидимата планета и се присъединиха към изчисляването на нейната орбита. Изчисленията на Верас сочат, че наличието на девета планета може да изхвърли най-малко една планета гигант от Слънчевата система и това ще се случи след гибелта на самото Слънце.

Според приетите представи за еволюцията на звездите след няколко милиарда години външната обвивка на Слънцето ще започне да се разширява, а ядрото му, обратно – да се свива, за да се превърне след това в бяло джудже. По време на този процес Слънцето ще погълне вътрешните планети, включително Земята, като ще загуби около половината на собствената си маса. Това обстоятелство ще накара останалите планети – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун – да се отдалечат на безопасно разстояние от Слънцето, но този сценарий е възможен само при известната днес конфигурация на планетите.

Верас е установил, че наличието на девета планета няма да позволи реализирането на този мирен сценарий. Изчисленията сочат, че при разширяването на Слънцето деветата планета няма да се държи подобно на планетите гиганти, а обратното – ще се приближи и ще започне да кръжи в „смъртоносен танц“ с тях. В такъв случай най-вероятният сценарий ще бъде изхвърлянето на тези планети в междузвездното пространство.

Ученият е използвал уникален код, който позволява да се моделира гибелта на различни планетни системи, и е изчислил развитието на събитията в зависимост от отдалечеността на орбитата на тайнствената Планета Х. Оказало се, че колкото по-далече и по-масивна е тя, толкова по-драматичен ще бъде краят на Слънчевата система.

Верас пояснява потенциалната опасност, която може да създаде деветата планета, когато Земята вече няма да съществува: „Съществуването на далечна масивна планета може кардинално да промени участта на Слънчевата система. Нейната съдба ще зависи от масите и орбиталните свойства на деветата планета, ако тя съществува.“

Това, че днес астрономите наблюдават на повърхността на много бели джуджета остатъци от твърди планети, косвено сочи, че такъв сценарий е доста вероятен.  „Бъдещето на Слънцето може да се предскаже, като се погледнат белите джуджета, „замърсени“ от твърди отломки. Деветата планета може да стане катализатор на такова замърсяване. Това, което ще се случи със Слънцето на стадия бяло джудже, може да се наблюдава днес на бели джуджета по целия Млечен път“, добавя изследователят.

В същото време учените продължават търсенето на деветата планета и мимоходом откриват още нови обекти в пояса на Кайпер. Последните от тях са едновременно три обекта, открити от екипа на Чадуик Трухильо. Единият обект – 2014 FE72 – се намира малко по-далече от орбитата на Нептун и прави едно завъртане около Слънцето, 3000 пъти по-бавно от Земята.

Вторият обект – 2013 FT28 – има сходни характеристики с тези тела, чиито орбити са довели до предсказанието на деветата планета. Тези обекти са открити на 4-метровия телескоп „Виктор Бланко“ в Чили и на 8-метровия „Субару“ в Япония.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.