Градът на книгите (снимки)

1Хей он Уай е малък град на брега на река Уай в Поуис, Уелс, в непосредствена близост до английската граница. Често описван като „Градът на книгите“ Хей он Уай привлича голям брой любители на четивата, търсещи най-добрата сделка измежду над 40 книжарници продаващи основно втора употреба литература. Градът е също дом фестивалът „Hay Literature Festival“, който привлича около 80 000 писатели, издатели и литературни фенове от целият свят в края на май всяка година.


Всичко започнало през 1961г. когато Richard Booth отворил първата си книжарница за книги втора употреба в сградата на стара пожарна в Хей. Той наел няколко силни мъже от града и ги завел в Америка, където краят на библиотеките наближавал бързо. Там купил книги и ги превозил с контейнери до Хей он Уай. С течение на времето и други библиотеки се включили в инициативата. Започнали да се появяват на всеки ъгъл рафтове и магазини за продажба на книги втора употреба. До 70те години Хей станал международно известен като „Градът на книгите“. Днес е посещаван от приблизително 500 000 туристи годишно.

2

 

3

 

4

 

5

 

6

 

7

 

9

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

5 ДЕСТИНАЦИИ, КОИТО СЯКАШ СА ЗАМРЪЗНАЛИ ВЪВ ВРЕМЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.