Гривна на 40 хил. години доказва високите технологии на древните хора

4

Бижуто доказва, че денисовите човеци са били много по-технологично напреднали от хомо сапиенс и неандерталците.

Уникална зелена каменна гривна е открита сред древни човешки останки в Денисовата пещера в планината  Алтай, Сибир. Тя е най-старият изработен с инструменти предмет намиран някога, като датира на около 40 000 години, твърдят руски експерти.

Гривната е изработена от хлорит и се смята, че е изработена от хора, обитаващи района на Алтай, известни на науката като „денисови човеци“.

Материалът и сложната изработка на гривната показват, че бижуто е принадлежало на праисторическа принцеса. Открито е още през 2008 г., но чак сега се появяват снимки, показващи целия й блясък.

Чрез специална фото реконструкция, можем да видим и как е изглеждала гривната, докато е била нова.

5

Според експерти тя е много рядък елемент от тази ера и е имала изключително голямо значение за притежателя й. В допълнение, уменията и прецизността, необходими за изработването й, довеждат до спекулации за това, че древната човешка раса на денисовите хора е била много по-технологично напреднала, отколкото се смяташе досега. В сравнение с хомо сапиенс и неандерталците, денисовите човеци са били много по-квалифицирани. Доказателство за това е прецизността, с която гривната е пробита. Подобно нещо може да бъде постигнато единствено с древен вид бормашина с висока ротация, подобна на тези, използвани и днес.

Безценното бижу също така е добре полирано и украсено с висулка по средата.

В миналото бижутата са имали магическо значение за древните хора. Накитите за врата например защитавали хората от злите духове.

Смята се, че невероятната гривна не се е носела ежедневно, а само за специални случаи. В момента уникалната находка е изложена в „Музея на историята и културата на човеците“ в Сибир. Според директорът на музея – Ирина Салникова, уменията на майстора на гривната са били перфектни.

инфо: no-comment.bg

Вижте още: 

ДРЕВНИТЕ ХОРА СА СЕ КРЪСТОСВАЛИ С НЕИЗВЕСТЕН НА НАУКАТА ВИД

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.