Да дишаме на Марс? Защо не…

марс

Забравете за изграждането на сложни марсиански обиталища, за високотехнологични костюми, позволяващи да се диша или за прокопаването на тунели – укрития на Червената планета. В крайна сметка ако не може нормално да се диша на Марс, какъв е смисълът на всичките планове за масова колонизация на планетата?

Сега обаче, може да имаме нова надежда за постоянно снабдяване с кислород на Марс и тя идва от цианобактериите. Това е семейство от бактерии, което изсмуква въглероден диоксид и отделя кислород в някои от най-враждебните за човека места на Земята.

Екип от изследователи публикува ново проучване в списание Science, свързващо малките организми с възможността за живот на хората на Марс.

Спомняте ли си за фотосинтезата? По този начин растенията и другите организми превръщат слънчевата светлина в енергия. Цианобактериите също използват фотосинтезата, за да произвеждат енергия, но те са в състояние да го направят в условия с много по-малко слънчева светлина, отколкото необходимото за растежа на повечето растения. Всъщност учените са открили, че цианобактериите се развиват и се чувстват добре в най-големите дълбочини на океана.

Ключова част от процеса на фотосинтезата е химичният хлорофил. Повечето растения и организми превръщат видимата светлина в енергия, използвайки хлорофила. Изследователите са открили, че цианобактериите използват специален вид хлорофил, хлорофил-f, за превръщането на инфрачервена светлина в енергия. Това е начинът, по който те могат да живеят в такава слабо осветена среда.
„Това откритие предефинира минималната енергия, необходима на светлината, за да задвижва фотосинтезата“, казва изследователят Дженифър Мортън за Science. „Този тип фотосинтеза може да се случва дори във вашата градина под голям камък.“

Това изследване потвърждава, че може да се пренесат цианобактерии до Марс, за да произвеждат кислород за колонисти в бъдеще, заявяват изследователите. Вече бяха открити организми, живеещи в пустинята Мохаве, в Антарктида и дори в екстериора на Международната космическа станция (ISS), така че и цианобактериите изглеждат добре оборудвани, за да оцелеят дори в суровите условия на нашия планетарен съсед.

„Това може все още да звучи като научна фантастика, но космическите агенции и частни компании по целия свят, активно се опитват да превърнат това в реалност в недалечното бъдеще“, заявява съавторът на изследването Елмарс Крауз. „Фотосинтезата може теоретично да бъде използвана с тези видове организми, за да се създаде въздух и хората да дишат на Марс“, твърди той.

Ако теорията е вярна и този източник на извънземен кислород се приспособи към условията на Марс, ще бъде много по-лесно за колонизаторите на планетата. Може и да не стане факт още няколко десетилетия, но поне дава възможност да се работи върху създаването на среда с естествен кислород на Червената планета.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Марс е първата планета?

Ядрени войни са унищожили живота на Марс

Дали животът на Земята не произхожда от Марс?

Разработват йонен двигател за пилотирания космически кораб до Марс

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.