Да не позволим да зимната депресия да ни пребори

депресия

Зимата носи не само студ и сняг, но и лошо настроение, тревога и спад на силите – иска ти се повече да ядеш, да спиш и по-малко да общуваш.

Нещата не опират до недостиг на топлина, а до липса на светлина.

Зимното неразположение се нарича сезонно афективно разстройство (САР) и съдейки по всичко, то е свързано с несъвпадение на вашия дневен режим с природния (времето на залез и изгрев).

„Това е все едно в продължение на пет месеца да се преместваш от един часови пояс в друг – пише лекарят от Орегонския университет за медицина и науки Алфред Луи, който още през 80-те години формулира определението на това заболяване заедно със свои колеги.

Учените дълго не вярвали, че такова заболяване наистина съществува, но сега официално се смята, че от него страдат от 1,4 до 9,7% от населението на САЩ и още повече хора страдат от него в северната част на страната. За причините за зимната депресия пише Vox.


Разстройство на часовника

Когато заболяването било току-що открито, учените смятали, че причината за него се крие в недостига на слънчева светлина поради краткия зимен ден – била разпространена така наречената хипотеза за фотопериодична реакция.

В нормални ситуации нашият мозък изработва мелатонин – хормон, който ни кара да чувстваме сънливост – през нощта. През деня отделянето на мелатонин се преустановява. Хората, живеещи на север, по такъв начин изпитват прекалено изработване на мелатонин, което води до САР.

Но в последните десетилетия тази хипотеза била отхвърлена от нова теория – изместване на фазите. Всяка сутрин слънчевата светлина засяга специални рецептори в нашите очи, спирайки производството на мелатонин и съобщавайки на нашето тяло, че е време да става.

Това сутрешно пробуждане, управлявано от област от нашия мозък, която се нарича супрахиазматично ядро, пуска вътрешния часовник в нашия организъм.

Когато настъпи зима и Слънцето изгрява по-късно, нашият денонощен биоритъм също се измества, но за съжаление ни се налага да се будим по същото време, както и през лятото. Тъй като през зимата се налага хората да се будят преди изгрева, организмът не получава слънчева светлина в привичното за него време, което не му дава възможност правилно да настрои вътрешния часовник.

Често хората се сблъскват и с друг проблем – поради ранния залез те по-рано искат да си легнат да спят, тъй като мелатонинът започва да се изработва преди настъпването на времето за сън.

Макар тази теория да не е доказана окончателно, повечето учени смятат, че именно нарушаването на биоритъма става причина за зимното разстройство на организма – депресивни състояния, преяждане, вялост и други симптоми.

Луи и колегите му провели няколко изследвания, които показали, че най-тежките симптоми на САР се проявяват при тези хора, при които мелатонин се изработва дълго преди да легнат да спят или обратно – прекалено късно, преди самия сън.

Morkadis

Когато тези пациенти приемали мелатонин в необходимото време, в което той трябва да се изработва, те отново настройвали вътрешния си часовник и се избавяли от САР.

Фазите на Слънцето

Идеалният модел според Луи и съавторите му е, когато изработването на мелатонин започва шест часа преди средата на бавния сън.

Но лекуването на симптомите не е задължително, като се приема хормонът. Преодоляването на зимното разстройство може да стане с помощта на източника на мелатонин – светлина.

Най-ефективно средство срещу сезонно афективно разстройство за повечето хора се смята светотерапията, която се заключава в това, че човек прекарва около 30 минути пред специален широк светлинен екран.

Преди, когато учените се придържаха към теорията за фотопериодичната реакция, те съветваха да се стои пред екрана известно време сутрин и вечер, за да се продължи зимният ден. Но сега се смята, че сутрешната „доза светлина“, веднага след събуждане, е напълно достатъчна, за да се настрои правилно биоритъмът в съответствие с реалното време на бодърстване.

За тези, за които е трудно да бодърстват вечер, светотерапията е необходима по тъмно време. Лекарите могат да диагностицират САР и да определят подходящо лечение.

Тъмните страни на сезонните неразположения

Независимо че връзката между липсата на светлина, биоритмите и САР е очевидна, досега не са известни причините, поради които разстройването на нашия вътрешен часовник води до депресия и други симптоми. „Това е само механизъм – пише Луи, – но всъщност води хората до депресия и кога денонощният им ритъм се нарушава, не е известно.“

Учените се опитват да намерят отговор на този въпрос. Едно от изследванията на мозъка показало, че при хората, страдащи от САР, зимно време се наблюдава ниско ниво на серотонин. Съществуват предположения, че зимното състояние може да е свързано и с изработването на кортизол, хормона на стреса.

Освен това още не е установено защо едни хора са подложени на зимно неразположение, но смяната на сезона не влияе на други. Очевидно някои хора са по-възприемчиви. Например според изследване от сезонна депресия най-много страдат страдат жените и младежите.

Още един въпрос, на който засега няма отговор, е има ли връзка между нарушаването на денонощните биоритми и несезонната депресия, тревогата, биполярното разстройство и други психически заболявания. Може би и тези проблеми могат да се решат с помощта на светлина?

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

НЕГАТИВНИ МИСЛИ? ВИЖТЕ КАК ДА СЕ ОТЪРВЕТЕ ОТ ТЯХ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.