Музика крие кода за историческите събития

рисункиРисунките по пещерите или глинените съдове далеч не са единственото, по което можем да правим изводи за миналото. Оказва се, че музиката може да разкрие исторически събития по абсолютно същия начин, сочат данни от изследване на ЮПИ, цитирани от БТА.

Психологът Стивън Браун от университета Макмастър в Хамилтън, провинция Онтарио (Канада), заяви, че историята на човечеството е оставила своя отпечатък в музиката. Сложната комбинация от ритми, тонове и аранжименти сформира код, който учените могат да разчетат по същия начин, по който разкриват промените в човешката ДНК и езика.

Музиката е своеобразен маркер на миграциите на хора, който може да допринесе да се опознае по-добре историята на човешки популации, поясни ученият.


Международен екип от учени под ръководството на Браун сравнил митохондриална ДНК от 9 популации туземци в Тайван с тяхна фолклорна музика. Учените установили, че в музиката на всяка от популациите се говори за настъпили сред тях промени през последните 6000 години.

„Резултатите показват, че музиката може да е хранилище на научна информация за хората, които са я създали”, отбеляза Браун. „Тази информация се добавя към цялата история на човечеството. Това е още един начин да разполагаме с повече данни. Езикът и гените се променят бавно с времето, а музиката – много бързо. Получените резултати подкрепят виждането, че музиката съдържа в себе си елементи, които са древни“, допълва той.

инфо: http://interest.actualno.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.