Руски учени проникнаха във вътрешността на Земята

земятаРуските физици откриха, че земетресенията, изригванията на вулканите и другите сеизмични процеси зависят от „поведението” не само на горния, както се считаше досега, но и на долния слой на мантията на Земята. Това е нов възглед на живота на планетата, преразглеждане на нейната структура.

Тектонските плочи, от които са направени континентите и дъното на Световния океан, „плават” по горния слой на мантията, който е най-близо до кората на Земята. Движенията на тези плочи провокират земетресения, изригване на вулкани, цунами и т.н. Смяташе се, че в това движение участва само горния слой на мантията, който е най-близък до кората, докато долният практически не влияе на сейзмичните процеси. Но сега се появи повод за преразглеждане на тези възгледи.


Учените от московския академически Институт по кристалография и Института по ядрени изследвания на Руската академия на науките начело с професор Игор Любутин намериха условия, при които феропериклазът – един от основните минерали на долния слой на мантията, състоящ се от атоми на кислорода, магнезия и желязото – получава нови магнитни свойства, електро- и топлопроводност.

Излиза, че в недрата на Земята на определена дълбочина без прекъсване протича процес на промяна на свойствата на доста разпространеното там вещество. Това процес води след себе си и промяна на магнитните свойства на минерала, и промяна в неговата топлопроводност, електопроводност, и, разбира се, плътност. Метаморфозите на всички тези характеристики обикновено водят до сейзмични промени.

Новите данни позволяват да се намери обосноваване на редица факти, които досега нямаха научно обяснение.

Получените резултати хвърлят предизвикателство на известните теории за строежа на Земята и позволяват по-дълбоко да бъдат разгледани процесите, случващи се вътре в нашата планета. От една страна това поставя пред изследователите множество нови въпроси. А от друга, ни кара да преразгледаме наличните данни за земната мантия и за структурата на нашата планета като цяло.

инфо: http://widespace.eu

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.