Археолози откриха два гигантски сфинкса в „Храма на милион години“, построен преди 3300 години

Един от сфинксовете. Източник: Египетското министерство на туризма и антиките / obekti.bg

Археолози откриха два гигантски сфинкса по време на реставрация на древния египетски погребален храм на фараона Аменхотеп III в Луксор, съобщават от Египетското министерство на туризма и антиките.

Аменхотеп III ръководи Египет преди около 3300 г. Времето на управлението му е период на разцвет на древноегипетската цивилизация, отличава се с редкия за този период траен мир.

Варовиковите статуи са високи почти 8 метра и изобразяват Аменхотеп III под формата на сфинкс –митологично същество с тяло на лъв и глава на човек. Към тях откриваме и украса за глава с форма на мангуста, царска брада и широка огърлица.

Египетско-германската археологическа мисия открива статуите, потопени наполовина във вода, в храма, известен още като „Храмът на милион години“.

Археолозите се натъкват и на три черни гранитни бюста на Секмет – богинята на войната, която се асоциира и с изцелението и често е изобразена като полулъв.

Гранитен бюст на богинята Секмет. Източник: Египетското министерство на туризма и антиките / obekti.bg

Останките от стените и колоните са декорирани с надписи, посветени на церемониални и ритуални сцени, допълват от министерството.

Според д-р Хориг Соросиян, ръководител на египетско-германската мисия, големите сфинксове разкриват местоположението на специален път за процесии, използван по време на празненства.

След като почистват и реставрират статуите, археолозите откриват надпис върху гърдите, гласящ „любимият на Амон-Ре“ – препратка към бога на слънцето, който често се изобразява като сфинкс.

По-голямата част от погребалните храмове, изградени в близост до крайбрежието на река Нил от Аменхотеп III, са унищожени от земетресение.

Що се отнася до настоящия погребален храм, неговата основна функция е да се принасят дарове на Аменхотеп III след неговата смърт.

Проектът по възстановяването както на храма, така и на Колосоте на Мемнон – две масивни статуи на фараона, започва през 1998 г. по ръководството на египетското министерство на туризма.

Вижте още:

Хиляди наблюдаваха слънчево чудо в древноегипетски храм

Откриха древен скелет със златен език в Египет

Сензационна версия за планините в България, свързани са с египетски фараони, защото…

Тегне ли древноегипетско проклятие на богинята Бастет над Странджа?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.