Двучасовото правило, помогнало на Айнщайн, Дарвин, Ницше…

айнщайн

Алберт Айнщайн бил на 16 години, когато му идва наум идеята за специалната относителност. Той е позволявал на ума си да се скита през деня.

Пионерската му теория на относителността го превръща в революционна фигура за съвременната физика, а тя е измислена с „мисловни експерименти“. Той се опитвал много смело да си представи какво би станало, ако… например се качи на вълна от движеща се с постоянна скорост светлина, като сърфист. Така успява да предвиди, че светлинната вълна в този момент би му изглеждала замръзнала и неподвижна.

Една простичка мисъл може да доведе до огромни последици и най-впечатляваща реална работа.

С такива брилянтни прозрения се отличават и Чарлз Дарвин и Фридрих Ницше, които променят света с гения си. Те също са прекарвали много часове дневно, пътувайки с ума си и въображението, просто размишлявайки.

Дарвин нарича това „мисловен път“, който трябвало да извърви, за да размишлява и да стигне до важни изводи, които да провокират действия. За Ницше се твърди, че се е разхождал сред природата в продължение на часове, за да се сдобие със смисъл от идеите си.

Това е вид поведение, което се смята за „непродуктивно“ в днешната забързана култура – да отделиш няколко часа, просто за да се разхождаш, или да седиш да мислиш, „и да не вършиш нищо“. Днешната бизнес култура издига в култ измеримата производителност като разделянето на работните дни на човекочасове.

Фирмените доклади говорят за изработени бройки часове. Докато в същото време на човека по природа е необходимо рефлективно мислене, за да се издигне и да прогресира в живота.

Фиона Кер от Университета на Аделайде посочва как и защо този тип мислене работи. „Блуждаенето (daydreaming) позволява на ума да се скита. Изходът от това е постоянно по-продуктивен ум, отколкото ако работим по разрешаването на сложни проблеми или измислянето на креативни решения и идеи“, казва тя.

Фиона не е единствената, която изследва позитивните ефекти от практиката. В областта на образованието, например, идеята за отделяне на време за рефлекция идва през 80-те години и е нещо, считано за критичен компонент, за да станеш ефективен учител.

По същество здравословната доза размишления, съчетани с въображение, дава възможност за консолидация на паметта. Тя създава почва да се формират нелинейни връзки в мозъка, което развива способността ни впоследствие да разделяме на части проблеми и да подхождаме към тях от нов ъгъл.

За да използваме техниката, може да приложим Двучасовото правило. Според него, веднъж седмично, обикновено във вторник, може да се изключваме от всичко за 2 часа, за да си помислим.

Трябва да се премахват всички възможни разсейващи фактори, особено електрониката като телефон, лаптоп, и човек трябва да остане насаме със себе си, за да помисли – за себе си и поведението си, за работата си, за начина си на живот. Може да запише каквото мисли на тетрадка.

Два часа са доста време, затова мнозина предпочитат да гарнират техниката с движение като разходката.

Някои от полезните въпроси, които да си зададем, може да бъдат:

  • Вълнувам ли се от това, с което основно се занимавам в момента, или се намирам в безцелно движение?
  • Балансирани ли са размените между работния ми живот и личното ми време и личните ми взръки?
  • Как мога да ускоря процеса на преминаване от където се намирам, до където искам да отида?
  • Какви големи възможности не преследвам, които по принцип мога?
  • Какво е сега онова малко нещо, което ще произведе огромен ефект?
  • Какво е възможно да се обърка в следващите 6 месеца от живота ми?

инфо:  manager.bg

Вижте още:

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.