Десетки нови тайнствени дупки се отвориха в Сибир

1

През 2014 г. учените съобщиха, че са успели да разгадаят загадъчния кратер на полуостров Ямал.

Според руските геолози гигантското пропадане се е образувало вследствие на изхвърляне на метан от топящия се вечен мраз.

Тогава водещият автор на изследването Андрей Плеханов, археолог от Научния център за изучаване на Арктика в Салехард, разказа, че местните еленовъди са съобщавали за подобни геоложки структури, които до този момент не били изследвани от учените.

Сега спътникови наблюдения сочат наличието на няколко десетки дълбоки кратера. Оказва се, че най-големият от тях с кодовото название В2 е заобиколен от двайсетина подобни структури.

„Бих сравнил тези структури с гъби – откривайки една гъба, вие по-скоро ще намерите наблизо още много. Общо в Ямал може да се намират от 20 до 30 кратера с неустановен произход“, пояснява проф. Василий Богоявленски от Руския държавен университет за нефт и газ „Губкин“.

Най-големият от откритите кратери – В2 – е разположен до едно от най-големите газови находища. Ако Плеханов и колегите му са прави, че геоложката структура е образувана от мощни изхвърляния на метан, то даденото явление поставя под заплаха всички газови находища наоколо.

2

Спътникови снимки на ямалските кратери. Езерата на полуострова също се появяват след сливането на подобни “метанови падини”.
© Василий Богоявленски Източник: megavselena.com

„Многогодишният опит показва, че изхвърлянето на газове може да доведе до сериозни увреждания на сондите, нефтените и газовите находища, както и на морските тръбопроводи. Газовите изхвърляния могат да се възпламенят, поставяйки под заплаха не само тежката промишленост, но и екологията на Сибирския регион“, разказва проф. Богоявленски.

Досега обаче не е потвърдено, че ямалските кратери действително са се появили от изхвърляне на метан. Геолозите не са фиксирали този процес пряко – само са го наблюдавали във вид на гигантски дупки. Други хипотези, обясняващи появата на загадъчните структури, още не са давани от учените.

3

Кратерът В3 – един от най-големите на полуостров Ямал.
© Василий Богоявленски Източник: megavselena.com

Изследователите смятат, че подобен процес може да е отговорен за появата на необичайните езера на Ямал. Вероятно те са се образували след сливане на десетки подобни „дъщерни“ кратери. Излиза, че странните пропадания в Сибирския регион може да са значително повече (ако се отчитат и съществуващите езера).

Опасения предизвиква и фактът, че климатичните изменения могат да провокират нови и по-чести изхвърляния на метан. Сега учените активно обсъждат перспективата за организиране на голяма научна експедиция към кратерите.

Ако хипотезата впоследствие бъде потвърдена, геолозите веднага трябва да се заемат с решаването на проблема, който заплашва екологията и промишлеността на Сибир.

инфо: megavselena.com

Вижте още: 

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ СЕ СПУСНАХА В ЯМАЛСКАТА „ЧЕРНА ДУПКА“

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.