Джеминидите и поверията за метеорите

падащи звезди

Джеминидите представляват метеорен поток, причинен от обект, наречен 3200 Фейтън. След смъртта на небесното тяло частиците му се разпределят в елиптичната му орбита, намираща се в Слънчевата система.

Щом орбитата на нашата планета достигна тази на 3200 Фейтън, отломките попадат в атмосферата на Земята. Те се движат със скорост от около 35 километра в секунда и пламват. Наблюдавани от земните жители, се виждат като пламтящи падащи звезди – нещо изключително красиво и мистично.

Радианът на метеорите от потока се намира в съзвездието Близнаци / Gemini/, което е причината метеорният поток да носи това наименование.

Джеминидите се наблюдават всяка година през декември, като най-зрелищна гледката е в нощта на 14-ти срещу 15-ти декември. Интензивността на потока се засилва с всяка изминала година, което го прави лесен за наблюдение и без специални средства.

Специалистите обясняват, че първото описано наблюдение на Джеминидите е отпреди сто и петдесет години – доста по-скоро в сравнение с това на други метеоритни потоци като Персеидите например. Въпреки това някои любителите-астрономи допускат, че те са се наблюдавали далеч по-рано. Тогава обаче хората не са знаели как да си обяснят появата на впечатляващия метеорен поток.

Както знаем, по-рано през вековете метеорните дъждове са представлява нещо доста странно и дори страховито за земляните. В древни времена хората са придавали на метеорите какви ли не значения и са откривали в тях всякакви знаци.

Имало е моменти, когато тяхната поява е плашела човечеството и го е карала да се сковава от ужас. Хората вярвали, че метеорите са носители на злокобни сили и предвестници на войни, болести и нещастия.

През Римско време пък се появило твърдението, че метеорите всъщност са свещи, запалени от ангелите на небето. Всяка една от тях е предназначена за душа на Земята и то от ангела, който закриля същия човек.

Метеорите също така били асоциирани с дракони и други митични същества. Падането на метеор се смятало още за истинско вълшебство.

Всъщност в древни времена хората смятали, че небето е място, където те получават знаци и съобщения от боговете. Ето защо се вглеждали внимателно във всичко, появяващо се на небосклона.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ПОВЕРИЯ ЗА СЧУПЕНИ ПРЕДМЕТИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.