Днес е Голяма Задушница

Тази събота се отбелязва Голяма Задушница преди Великия Великденски пост. Днес е ден за възпоменание на душите на починалите близки, като всички българи трябва да извършат помен за мъртвите.

За помена трябва да се приготви коливо – варено подсладено жито. Според българската традиция мъртвите трябва да бъдат почетени и с вино, и с домашен хляб.

Житото е символ на Възкресението, защото според думите на апостол Павел житното зърно не може да оживее, ако първо не умре, а виното е символ на Христовата кръв.

Поменът се извършва на гроба на починалия, в църквата и у дома. Свещениците четат пространен молебен за успокоение на душата на мъртвия от Евангелието и апостолските текстове.

Задушница е винаги в събота, защото според празничния цикъл православната църква определя събота като ден на покойниците.

Голяма Задушница винаги се отбелязва 8 седмици преди Великден, който тази година се пада на 19 април.

Днес хората, които имат починали близки, трябва да прелеят гробовете им с вино, да ги прекадят с тамян и след това да раздадат храна в тяхна памет.

Според народните вярвания на този ден душите на мъртвите слизат на Земята и посещават своя гроб, заради което живите им роднини трябва да им занесат хляб и вино.

На гроба трябва да бъде запалена и свещ, защото се смята, че светлината от нея ще осветяват пътя на покойниците.

Понеже на този ден не се яде месо, днешната Задушница е известна още и като Месопустна Задушница.

Това е Задушницата преди Великия Великденски пост и цяла седмица след нея до Сирни Заговезни ще се устройват игри и забавления, защото след това те ще бъдат забранени.

В Българския църковен календар има три важни Задушници – Голяма Задушница, Черешова Задушница и Архангелова Задушница. Освен тях паметта на мъртвите се почита и на Спасовден.

След Голяма Задушница започват пролетните празници в православния календар, като първият от тях е Местни Заговезни, който ще се празнува утре.

инфо: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Предсмъртното прояснение доказва съществуването на душата?

Най-веселото гробище в света се намира в Румъния (СНИМКИ)

Европейската столица, чиито павета са от надгробни плочи

По тези признаци си личи, че душата ви се е прераждала повече от веднъж

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.