Учени отгледаха кълбовидна мълния в лаборатория

mВ природата кълбовидната мълния не се среща често и нейното поведение винаги е непредсказуемо.

Тя може да влита в стаи, да лети над полята или – в редки случаи – да подскача на пътеките между самолетните седалки.

Тъй като този феномен е рядък, учените решили да го пресъздадат изкуствено, за да разберат по-добре природата на кълбовидната мълния.

Екип учени от Академията на Военновъздушните сили в САЩ в щата Колорадо се научил да създава светещ облак плазма от специален разтвор и да я задържи почти за половин секунда,  пише „МегаВселена“.

В своето изследване учените използвали камера за ускорено заснемане, което позволило да се наблюдава ходът на експеримента, и открили че изменението на киселинността на разтвора на електролита позволява да се създадат по-устойчиви топки плазма.

Освен това за наблюдението се използвали и други методи. Например учените разглеждали топките плазма през инфрачервен детектор и отбелязали, че с времето се променят тяхната плътност и структура. Според получените данни в създаденото подобие на кълбовидна мълния се съдържат водни пари и въглероден диоксид наред с други, още неизвестни субстанции.

Скептиците обаче се съмняват, че отгледаната в лабораторни условия мълния е кълбовидна. Сходството между изкуствената и истинската са много, но не са достатъчни. Освен това, твърдят изследователи, това явно не прилича на такова явление като огъня на свети Елмо.

инфо: http://www.novini.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.