Днес имен ден празнува Парашкева!

На днешния ден – 26-ти юли, православната църква чества Света преподобномъченица Параскева.

Света Параскева е обичана светица, на чието име са наречени много наши религиозни храмове. Преподобната мъченица се появила в семейство на римляни, които много дълго мечтаели за момиченце и всеки ден се молели да се сдобият с него.

Накрая молитвите им били чути и те най-сетне прегърнали женска рожба. Тъй като детето се родило в петък, те го нарекли Параскева (от параскеви – гръцкото название на петия ден от седмицата). Девойката Параскева приела монашеството, но пострадала заради вярата си.

При властването на император Антонин младата жена била хвърлена в котел с врящо масло и катран, но въпреки това оживяла. По време на това изтезание обаче присъствал и самият владетел, който ослепял, след като кипящата смес в казана го опръскала.

Но с помощта на Параскева раните му заздравели и той отново прогледнал. Въпреки това преподобномъченицата била убита, а мощите ѝ занесени в Цариград.

Днес имен ден празнуват Параскева, Парашкева, Паша, Параскев и Парашкев.

Името Парашкева и неговите производни имат гръцки корени. Смята се, че носителите му са лоялни и добронамерени и също така са изключително предани на приятели и близки.

източник: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.