Днес православната църква отдава почит на света Анна

света Анна

Днес православната църква отдава почит на майката на Дева Мария света Анна. На 9 декември се отбелязва зачатието ѝ, а нейната смърт се почита на 25 юли.

Света Анна се счита за покровителка на бременността и майчинството, както и на народните лечители, баячки и врачки. Тя е почти 70-годишна, когато ражда първото си и единствено дете преди около 2100 години. Детето е момиче и още преди зачеването му е обречено от Господ да стане майка на Божия син Исус Христос.

Библейските текстове и преданията не разкриват точните години, на които Анна зачева, но посочват, че тя умира на 79 години, когато Мария, бъдещата Богородица, е между 10-12 години. Което означава, че Анна е била вероятно на 67-69 години при раждането.

От гледна точка на съвременната медицина това не е невъзможно. Но дори днес се смята, че няма как раждането на такава възраст да стане след забременяване по естествен път.

Всички канонични и неканонични християнски текстове обаче свидетелстват за това, че Анна родила Мария, бъдещата Богородица, не без Божията помощ. Тя и съпругът ѝ Йоаким били съпрузи повече от 50 години и нямали деца.
Двамата били заможни, а и произхождали от знатни семейства. Йоаким бил от рода на цар Давид, а Анна – от Аароновия род. Една от нейните сестри била Елисавета, баба на Йоан Предтеча. Анна и Йоаким всяка година давали една трета от богатството си на бедните, една трета на храма и една трета оставяли за себе си. Но липсата на деца ги измъчвала много.

Дори един ден, след като Йоаким отишъл в храма, служителите му не го пуснали да влезе, под предлог че бездетните са прокълнати.

Натъжен, той отишъл в пустинята и 40 дни се молил на Бог да го дари с дете. Анна разбрала, че съпругът й не бил допуснат в храма и също се обърнала с молитва към Бога да я благослови с дете.

Молитвата ѝ се сбъднала. От небето слязъл ангел, който ѝ казал: Анна, твоята молитва е чута, ти ще заченеш и ще родиш преблагословена дъщеря, която ще наречеш Мария.

В същото това време ангелът се явил и на Йоаким. Думите му били почти същите: Йоакиме, твоята жена ще зачене и ще ти роди дъщеря, чието рождение ще донесе радост на целия свят.

Света Анна заченала в деветия ден на месец декември. Дева Мария се родила на осми септември в Назарет. Интересно е, че съществуват религиозни спорове дали Анна не е заченала непорочно, подобно на дъщеря ѝ Мария. Но богословите се обединяват около мнението, че зачатието на Анна не е непорочно.

На днешния ден празнуват всички, които носят имената Анна, Анка, Ани, Блага, Добри, Добра, Янула, Янина и техните производни.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Мистериозна икона във видинска църква – Исус, изобразен в космически кораб

Виж коя е твоята икона-закрилник според датата на раждане

Истината за триръката икона на Света Богородица (Св. Богородица Троеручица)

Третият райх в търсене на Светия Граал

Силата на чудотворната икона в Роженския манастир

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.