Доказаха съществуването на изумителна древна цивилизация от инженери

китайска стена

Археолози от Китай и Великобритания стигнаха до извода, че преди държавата Ин, която се смята за първото формиране на древнокитайска държавност, е съществувала древна развита цивилизация. Нейните представители били способни да изграждат комплексни инженерни съоръжения, защитаващи големите градове от наводнения. В статията, публикувана в списание Antiquity, авторите правят обзор на последните археологически открития, свързани с наскоро откритата култура Лянчжу. Държавата Ин (известна още като държавата Шан) възниква около 1600 г пр. Хр. Въпреки това, през 1936 година археолозите откриват древнокитайско селище, наречено Лянчжу, която се е намирало в делтата на река Яндзъ, на 160 км западно от Шанхай в провинция Чжецзян. През 1986 г. са извършени разкопки на гробища, като учени открили гробове, в които били погребани представители на знатната каста. Това свидетелства за наличието на ясно разграничение между класите.

По-късно археолозите открили сложна система от платформи и укрепления, предназначени да предпазят селището от наводнения. Широчината на градската стена е не по-малко от 20 метра, а височината на някои места достига четири метра. По този начин селището Лянчжу се оказало един от най-големите градове от края на късния неолит. Там съществувала и система за водоснабдяване, използвана за напояване на земеделска земя. Древните китайци създали система от изкуствени водоеми, чийто общ обем достигал 50 милиона кубически метра.

Културата Лянчжу се характеризира с създаването на нефритови изделия, включително бижута,  дискове и др. Смята се, че тези артефакти служели като отличителни белези на богатата прослойка, тъй като те се срещат само в определени гробове.

По този начин, според изследователите, съществуват три линии на доказателства, потвърждаващи, че културата на Лянчжу е била сложно държавно формирование, въпреки липсата на писмен език. Те включват големината на града, наличието на инженерни съоръжения и създаването на сложни артефакти.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

Ако човечеството изчезне от Земята…

Календарът на Адам отмервал сезоните преди 75 хил. години

15 от най-изолираните селища и постройки на света

12 от най-зловещите места по света

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.