Доц. Мангъров: В България най-вероятно вече има случай на коронавирус

Снимка: btv

В България най-вероятно вече има случай на коронавирус, просто още не е доказан. Това заяви доц. Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение на Инфекциозна болница в София, в ефира на БТВ.

Над 80% от болните са се излекували. Смъртността е едва 5%. Симптомите са грипоподобни, подчерта той.

Според доц. Мангъров н е е добра практиката да се затварят в болница пациенти, които не са в тежко състояние, като превенция. „Ако затворите хората в едно място ще се получи като с чумата в Декамерон. Няма смъртни случаи при деца до 9 г. Те са при лица над 80 г. Смъртността е съпоставима с тази на един грип“, поясни той.

„Няма лечение на една такава грипна инфекция. Болестта ще премине. Не разполагаме с ефективни медикаменти. Най-важното е да бъде обяснено на хората, а не да се затварят в центрове. Няма как да се скрием от това нещо. То е като природно бедствие. Всяка година се борим с грип, както се борим с него, така ще мине и коронавирусът. Трябва да се избягват контактите с много хора“, даде съвет здравният експерт.

Медицинските лица ще се заразят между 80 и 100%, предупреди той. И успокои, че сред медицинските лица има само 5 смъртни случая.

Можете да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време ТУК

инфо: novini.bg

Вижте още:

Учени: Коронавирусът може да се предава без симптоми

Истината за коронавируса, колко е опасен

Книга, публикувана през 1981 г., предрича епидемията от коронавирус през 2020

С какво се лекува коронавирусът?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.