Древногръцка богиня се яви в Рупите

Хераклея Синтика.

Уникално светилище на древногръцката богиня на възмездието Немезида и релефно изображение на съдницата, стъпила върху легнала жена с боядисана в жълто коса, откриват учени в прочутия древен град Хераклея Синтика. Според тях русата коса е символизирала порока.

Откритието, което се намира в местността Рупите, е уникално по рода си. То е единственото засега на територията на България, а и по света проучените храмове на Немезида са едва няколко. Става дума за едно от 15-те верижни помещения по северната страна на централния площад, споделят археолозите. Именно там изплува и мраморната оброчна плочка с изображението на богинята. Срещу нея древните са представили гладиаторски шлем.

Това подсказва, че в Хераклея Синтика са се провеждали гладиаторски игри през римската императорска епоха. Връзката на Немезида с тези зрелища е известна от писмени извори и надписи, но нейни изображения с гладиаторски атрибути са изключително редки, твърдят учените. Оброчната плочка на Немезида е открита натрошена – но не от съвременни иманяри, а още в древността. Вероятно са я счупили ранни християни. Археолозите са на мнение, че силно земетресение е погребало светилището и е запечатало следите от сблъсъка между отреченото езичество и побеждаващото християнство.

Екстрасенсите смятат, че въпросното място е изпълнено с мистична енергия. Според тях хората могат да го използват да се зареждат, но това зависи основно от помислите им. Ако отидеш там и си извършил престъпление, имаш нечисти мисли към някого и му желаеш злото, богинята на възмездието ще те накаже. Ако обаче си претърпял загуба, за която не си виновен, имаш нерешими проблеми и си изпаднал в отчаяние, Немезида ще ти подаде ръка, за да получиш справедливост.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Неизвестен ръкопис на Ванга: Извънземни кацат на Рупите през 2030 г.

Тайните сили, витаещи в Рупите

Рупите – българският Йерусалим

3 археологически открития в конфронтация с познатата история

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.