Древно чудовище изникна в Странджа

2

За пръв път на територията на Странджа планина са открити останки от пещерна мечка. Това съобщи биологът Стоян Йорданов от екосдружение „Агалина”. При редовния мониториг на прилепите в планината той,заедно с колегите си Гани и Емил Зорварян се натъкват на останките – шест зъба, в труднодостъпен коридор на Братановата пещера. Според тях, именно поради недостъпността на коридора останките са се запазили.

За откритието вече са информирани учени от СУ „Климент Охридски”. Преди осем години пак в Братановата пещера е открит само един зъб от пещерна мечка, но тогава на откритието се е погледнало несериозно, защото находката е единична. За сегашните открити останки се смята, че са от няколко екземпляра. Това показва, че преди хиляди години тук са живели тези величествени животни.

Пещерната мечка (Ursus spelaeus) е изчезнал представител на семейство мечки, който е живял в Европа през периода плейстоцен. Видът е изчезнал в началото на последната ледникова епоха, преди около 27 500 години. Името „пещерна” произтича от факта, че вкаменелости от този вид са намирани най-вече в пещери и посочва, че този вид прекарва повече време в пещерите от кафявата мечка, която използва пещерите само за зимен сън.

В резултат на това, в течение на времето, цели слоеве от костите и почти цели скелети, са открити в много пещери. Пещерната мечка е обитавала ниските планинските райони, особено райони, богати на варовикови пещери. Изглежда са избягвали откритите равнини, предпочитайки да живеят в гори или до горски местности.

Обхватът на пещерната мечка се простира в почти цяла Европа; от Испания и Великобритания на запад, Италия, части от Германия, Полша, Балканите, Румъния, части от Русия, включително Кавказкия регион. Не са открити никакви следи от пещерни мечки в северна Великобритания, Скандинавия и Прибалтийските републики, които са били покрити с обширни ледници по това време,съобщи Бургасинфо.

Огромният брой от кости, намерени в Южна, Централна и Източна Европа, довежда някои учени до извода, че пещерните мечки са живеели буквално на стада, но други смятат, че костите открити в пещерите са се натрупали в продължение на 100,000 или повече години, като за този период е достатъчно да умират по два екземпляра годишно в пещерата, за да се натрупа подобно количество кости.

инфо: znanie.eu

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.