Чудовището от езерото Лох Нес – реалност или легенда?

лох несЛох Нес е името на мистериозното и страховито езеро намиращо се в Шотландия на около 40 км. от град Инвърнес. Легендата разказва, че дълбоките му и тъмни води са убежище на огромно и ужасяващо чудовище от хиляди години насам. И макар, че голяма част от учените категорично отричат съществуването на подобно митично създание, всяка година множество туристи не пропускат да посетят това загадъчно място, привлечени от неговото тайнство, надявайки се, че ще имат възможността да зърнат поне за миг Неси.

За първи път за съществуването на гигантско същество, което живее в езерото се споменава около 560 година, когато един монах разказва, че го е видял и бил нападнат от него. Оттогава досега през вековете много хора са твърдели, че също са се срещали очи в очи с него, но истината е, че няма никакво доказателство за техните думи.

Интересът към Неси особено се засилил след 1933 година, когато то придобива световна известност, която не е прекъсвала и до наши дни. През тази година на 22 юли семейство Спайсър съобщават потресаващата новина в близкия полицейски участък, че докато минавали вечерта с колата си покрай Лох Нес на пътя им се изпречило удивително и величествено създание, което не си и представяли, че може да съществува на земята. Те с уплаха продължили да говорят, че само чудо ги е спасило от него. След този случай само за един месец в управлението постъпили още 3 сигнала на хора, които също имали „късмета” да се срещнат с Неси.

Тези събития накарали местното население да се вдигне на крак и денонощно да наблюдава езерото заедно с много учени, които непрекъснато изследвали дълбините му. Те обаче не постигнали кой знае какъв резултат. Макар, че успели да заснемат „нещо”, което наподобявало по размери митичното същество и направили секунден аудиозапис на Неси, тези доказателства не се приели насериозно.

лох нес 1На челно място стои въпросът защо щом като е толкова голямо Неси никой не може да каже как точно изглежда и не са го хванали все още?

Отговорът е следният. Почти всички водолази имали „удоволствието” да влязaт в езерото казват, че това е едно от най-страшните и опасни места, където изобщо някога са се гмуркали. Това е така, защото дълбочината на Лох Нес е повече от 200 метра, а под водата не се вижда абсолютно нищо – навсякъде е тъмно, черно, мътно и зловещо. Ако наистина легендата Неси съществува няма да й е никак трудно да се скрие тук, тъй като е научно доказано, че дори високата часовникова кула на Биг Бен в Лондон може да се потопи изцяло.

Според най-разпространеното мнение, Неси всъщност представлява плезиозавър,единственият открит досега оцелял представител на могъщите зверове от епохата на динозаврите. Относно това с какво се храни също има решение на проблема. Негов непрекъснат източник на храна са огромният брой сьомги, които мигрират в Лох Нес.

Дали наистина го има това чудовище или е просто една измислица породена от човешкото въобръжение, която продължава да се подхранва и до днес – няма ясен отговор. Всеки има право да вярва в каквото си иска, без да пречи на мнението на останалите. Но в света трябва да съществуват и такива невероятни истории, които да поддържат живота ни интересен и интригуващ и да ни карат да мечтаем. Иначе всичко би било твърде скучно и еднообразно.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

5 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Анонимен 11 години ago
  3. Анонимен 11 години ago
  4. elizabet 10 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.