Дърветата издават звуци, когато са жадни

дърво 1

Учени установиха начин, по който могат да отчетат специфични акустични сигнали, произвеждани от изпитващи суша дървета, пише PopSci.

Представете си, че току-що сте изпили чаша Кока-кола със сламка. Минималното количество течност, останало в чашата, издава слаб клокочещ звук, който ясно показва, че чашата вече е празна. Оказва се, че дърветата в периоди на суша издават същия тъжен звук и учените се надяват, че ще могат да използват това откритие, за да идентифицират и спасят застрашени от изсъхване дървета.

Това, че дърветата издават звуци извън нормалния шепот на листата, е известен факт. Досега обаче учените не знаеха, че съществуват специфични акустични феномени, които издават положението на дървото и – в случая – неговите нужди. Откритието е на учени от Университета на Гренобъл, които вече могат с голяма точност да установят звука, издаван от застрашеното от жажда дърво.

Методът, по който са успели да направят това е свързан с начина, по който дървото пренася водата от почвата в себе си. С изсъхването на почвата дърветата се нуждаят от все по-голяма сила, за да изсмукват останалата вода и ако налягането е по-високо от силата на междумолекулните сили, струйката вода се разкъсва и се появяват мехурчета въздух. Този процес се нарича кавитация и наличието на прекалено много въздушни мехурчета може да означава смъртта на дървото. След наблюдение било установено, че колкото по-силен е процесът на кавитация, толкова по-силни са издаваните от дървото звуци.

Следващата задача на екипа е да разработи преносим уред, с който да бъдат улавяни акустичните сигнали на място, за да се вземат мерки за умиращите от суша дървета преди да е станало твърде късно.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.