Европейската столица, чиито павета са от надгробни плочи

Милиони хора, минаващи по красивите калдъръмени улички на чешката столица Прага, не предполагат, че стъпват върху стари надгробни плочи, заграбени от еврейски гробища.

Те изглеждат като нормални павета, неразличими от останалите, защото гладката, полирана страна на гранитния блок – тази, която носи надгробния надпис, винаги е поставяна с лицето надолу, посочва Amusing Planet.

Подобно на останалата част от Европа, холокостът опустошава еврейското население в Чехия.

Преди Втората световна война представителите на тази етническа група в Чехословакия наброяват 350 000. Систематичното изтребване и миграция оставят само около 50 000 живи евреи, когато приключва войната.

В следващите десетилетия на комунистическо управление антисемитизмът е толкова силен, че по-голямата част от останалите евреи доброволно емигрират другаде, оставяйки едва 8000 представители на общността.

Когато еврейските села са изоставени, стотици гробища остават забравени и без надзор.

Комунистическите власти – и изненадващо много представители на еврейската общност, виждат в тях ценен източник на строителен материал, който иначе би отишъл на боклука.

В цяла Чехия се демонтират надгробни паметници от еврейски гробове, които се използват за павиране на лични дворове и домашни пътеки, както и на обществени улици.

Истината за това от къде са дошли паветата се появява на бял свят едва след падането на комунизма, но е съобщена в медиите съвсем наскоро. Вестник Pražký Deník пуска статия за това през 2013 г., а материал на АФП по случая се появява през 2018 г.

Местното еврейско население изглежда знае за случая и макар че изразява възмущение от ситуацията, темата не предизвиква по-широк обществен дебат.

Лео Павлат, директор на Пражкия еврейски музей, смята, че би било невъзможно да се демонтират паветата и да се възстановят надгробните плочи поради свързаните с този процес разходи.

Освен това паметниците са нарязани на толкова малки парчета, че така или иначе, би било невъзможно да се съберат обратно. Павлат обаче би искал градът да постави табела, напомняща на хората за произхода на паветата и варварството на комунистическия режим.

инфо: profit.bg

Вижте още:

Страховитите музеи, след които няма да можете да спите дни наред

Най-веселото гробище в света се намира в Румъния (СНИМКИ)

В село Черни Вит погребват починалите в дворовете си

10 страховити фотографии от викторианската епоха

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.