Едно прекрасно селище без пътища, което никога няма да искате да напуснете

Гитхорн в Нидерландия е известен с това, че в него няма да откриете автомобили или автобуси. Всъщност – тук няма какъвто и да е модерен транспорт. Идиличното малко селище, наричано някога Нидерландската Венеция, не разполага с пътища. То е изтъкано единствено от канали. Съответно пътуването с лодка е единственият начин за придвижване из този прекрасен район, изпълнен с уникална атмосфера, тишина, спокойствие и комфорт.

Само си представете за миг какво е да живееш в Гитхорн. Всеки ден ще се прибирате вкъщи с лодка, ще я закотвяте и ще се наслаждавате на невероятната гледка от комфорта на вашата всекидневия. Тишина. Красота. Спокойствие. Какво повече му трябва на човек?

Селището е основано през 1230 г. от францискански монаси, идващи от юг. Когато пристигат за първи път в района, те са удивени от огромния брой рогове от диви кози, вероятно удавили се от скорошно наводнение. Отам произлиза и името на мястото – Гитхорн означава приблизително „кози рог“.

1

С течение на времето местните откриват множество залежи на торфа. Те остават особено доволни от факта и започват да правят разкопки там, където им харесва. Така се образуват множество дупки в земята. Малко по малко дупките се превръщат в езера, а те – във веригата от канали, която виждаме днес.

2

Повечето къщи в селото са разположени на островчета, свързани помежду си от 50 дървени моста.

3

Селото добива популярност през 60-те години на 20. век благодарение на холандския режисьор Берт Ханстра, който решава да заснеме един от филмите си именно тук.

4

Из каналите можете да се придвижвате с най-различни по вид лодки – многофункционални, надуваеми, малки плавателни съдове под наем и т.н. Нещо повече – лодките са оборудвани с електрически двигатели. Дизеловите не са позволени.

5

6

7

8

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.