Ейвбъри – един мегалит, по-голям от Стоунхендж

2

Всички ние сме чували за Стоунхендж. Знаете ли обаче, че Ейвбъри – мегалитният комплекс, разположен на около 40 км от тази популярна за туристите дестинация, всъщност е най-големият каменен кръг в Англия. Дори в Европа.

Външният кръг от каменни блокове в Стоунхендж е с диаметър около 33,53 м, докато диаметърът на външния кръг в Ейвбъри е малко над 305 м. Монументът в Ейвбъри първоначално се състоял от почти двеста камъка, т.е. много повече от блоковете в Стоунхендж, като външният вал е висок над шест метра и има обиколка от 1,21 км. Хората на мегалитите построили изкуствени хълмове около Стоунхендж, като някои от тези впечатляващи възвишения са високи повече от три метра и имат диаметър над петнадесет метра.

Край Ейвбъри обаче може да се види една мегалитна могила, пред която всички останали бледнеят. Известна като Силбъри Хил, тя изглежда много внушителна със зашеметяващата си височина от 39,62 м и площ от 22,26 дка.

Кой и защо построява Ейвбъри хендж? На този въпрос няма отговор. Но има много предположения – от древна обсерватория до място за жертвопроношения.

3

През 17. век археолозите Джон Оубрей и Уилям Стюклей започват проучване на региона. През 30-те г. на миналия век Александър Кейлър, производител и търговец на мармалад, увлечен от археологията, продължава проучването. Той купува земята в Ейвбъри, около която е открит праисторическия обект и реконструира голяма част от монумента, като издига отново много от заровените камъни.

4

Поради по-слабата си популярност Ейвбъри е сравнително по-спокойно място за разходки както за туристи, така и за местните козички.

5

Силбъри Хил – най-високата, праисторическата могила, създавана от човешка ръка в Западна Европа, от периода 2400-2000 г. пр.н.е.

6

Имението Ейвбъри е превърнато в музей.

7

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Загадъчното Колело на гигантите е монумент, стар колкото Стоунхендж

Австралийски Стоунхендж е два пъти по-древен от британския

Мегалитите – електроцентралите на Древността

Археолози откриха втори Стоунхендж

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.