Ето как изглежда звукът

pixabay.com

Как изглежда звукът от ръкопляскане? Не дигиталното изображение на звуковата вълна. Имаме предвид иначе невидимите истински звукови вълни, които напускат ръцете на човек при ръкопляскане и пътуват с над 1200 км/ч? Skunkbear от NPR ще ви покаже, пише Science Alert.

Как? Когато палите запалка, от върха й се изхвърля бутан. С помощта на технологията Schlieren Flow Visualisation можем да видим горещия въздух, който следва. Неговата плътност се променя значително, докато се разширява от топлината.

Според Skunkbear Schlieren Flow Visualisation работи, като прокарва светлина през един малък и тънък процеп. Ако светлината се отрази от параболично огледало (отражателна повърхност, която е извита така, че да събира или отразява енергия от типа на светлина, звук или радио вълни), всички лъчи стават паралелни. Ако отразите тези паралелни лъчи в още едно параболично огледало, те се префокусират отново в една фокална точка. Можете да я прекарате през обектива на камера и да го заснемете.

Какво ще стане обаче, ако поставите преграда при тази фокална точка пред самата камера? Ако блокирате всички паралелни лъчи, с изключение на един, преди да достигнат второто параболично огледало с помощта на светлинен източник (например запалка), който преобразува единственият свободно движещ се лъч светлина в сянка? „Издигащата се топлина ще промени плътността на въздуха над запалката и това ще изкриви светлинните лъчи – казва Skunkbear. – Изкривеният лъч няма да премине през фокалната точка. Той е бъде блокиран от бариерата и снимката ще е мрачна.“

И всичко това изглежда невероятно.

С помощта на тази техника можете да видите всичко, което изкривява въздуха – без значение дали е топлина от преса за коса, кашляне или кихане, звук от падаща върху масата книга или топлина от пляскането с ръце.

източник: obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.