Ето кое е най-сухото място на света

6

Странно, но факт – най-сухото място на планетата не е някоя гореща пустиня. А се намира в Антарктика.

Става дума за Сухите долини на Макмърдо, в някои части на които не е падал от дъжд от – внимание – 2 милиона години. Природата там е толкова близка до тази, която предполагаме, че има на Марс, че от НАСА правят космически проби там.

Сухите долини са почти изцяло лишени дори от най-малкото количество сняг. Получават само около 10 см вода на година (от все пак малкото наличен сняг). Разпростират се на площ от 4800 кв. км и са най-големият район без лед в Антарктида.

Долините са разположени между високите 4000 м Трансарктически планини, които блокират възможността ледът от изток да достигне морето Рос. Вятърът в региона достига скорост 320 км/ч и изпарява цялата рода, лед и сняг.

Макар това да е най-сухото място на света, там също има живот. Различни лишеи, мъхове, микроби и микроскопични червеи. С течение на времето те са претърпели еволюционни промени, които им позволяват да оцелеят в тази среда.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Едно от най-невероятните места на Земята – ледените пещери Менденхол

Защо се случват някои от най-шантавите процеси в тялото

Най-веселото гробище в света се намира в Румъния (СНИМКИ)

Победете скуката с тези снимки на най-цветните места на Земята

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.