Животът до 120 г става все по-възможен

старостСтолетниците във Великобритания са се увеличили в последните десет години със 71 на сто, съобщава вестник Дейли мейл. Британски специалист смята, че възрастта ще продължи да се увеличава, но пояснява, че всички, които си мечтаят да живеят два–три пъти по-дълго, ще се разочароват.

Това е позицията на професор Колин Блейкмор. Той е убеден още, че има определен лимит за продължителността на човешкия живот. Според него човешкото тяло не може да продължи да живее повече от 120 години.

Разбира се, има подобни случай, но професор Блейкмор смята, че те са истинска рядкост и дори с напредването на медицината и на технологиите тези единични случаи няма да се увеличат.

Тази своя позиция професорът споделя по време на конференция по геронтология. Специалистите, които са присъствали, са се съгласили, че медикаментите могат да имат ефект върху удължаването на човешкия живот, но той ще бъде много малък.


Според тях е много по-ценно и по-важно да се подобрят здравето и качеството на човешкия живот на възрастните хора, отколкото да се търси начин да се удължава животът им. До 2050 година броят на 60-годишните ще бъде почти два пъти повече, отколкото е сега.

Според глобалния индекс за контрол на възрастта в момента те са 12 на сто, а през 2050 г. ще бъдат около 21 на сто. Индексът нарежда в класация 96 страни по качеството на живот на хората.

Оказва се, че хората, които са на възраст над 80 години, стават все повече – сега са 2 %, а до 2050 години се предполага, че ще нараснат до 4 на сто. Твърденията на професор Колин Блейкмор са в пълно противоречие с мнението на друг учен – доктор Панкаж Капахи, който е изследовател в института Бък в Калифорния.

Според д-р Капахи научният напредък може значително да удължи човешкия живот до пет пъти.

Очаква се през 2015 година хората на 100 и повече години в България да са 166, а през следващите години да се увеличават с около 20 човека годишно.

В края на миналата година средната продължителност на живота у нас е била 74.5 години. За сравнение в Западна Европа продължителността е била 80.3 години.

инфо: sanovnik.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.