Загадка от света на динозаврите беше разкрита

динозавърПрез юли 1965 година учени се натъкват в пустинята Гоби, Монголия, на чифт „чудовищни“ фосилизирани предни динозавърски крайници.

С дължина по 2,4 метра те са най-дългите предни крайници на създание, придвижвало се на два крака в историята на Земята. Специалистите допускат, че страховитите крайници с остри нокти са принадлежали на огромен хищник. Видът на собственика им остава загадка 49 години. Нова находка помага на международен екип от палеонтолози най-сетне да разреши мистерията, съобщават Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на публикация в сп. „Нейчър“.

Притежателят на „ужасяващата ръка“ спада към вида Deinocheirus mirificus, обитавал преди 70 милиона години тучния речен хабитат, чието място днес заема пустинята Гоби. С дължина 11 метра и тегло над шест тона, енигматичният динозавър е бил най-едрият представител на група птицеподобни древни създания, известни като орнитомимозаври или щраусоподобни динозаври. Една от най-забележителните характеристики на Deinocheirus mirificus е била неговата гърбица.


Противно на очакванията на палеонтолозите за безмилостен хищник, разкъсващ плячката с огромните си предни крайници с остри нокти, щраусоподобният гърбушко е бил по-скоро миролюбив беззъб гигант с човка, който се е хранил предимно с тревисти растения и дребни риби, и е използвал камъчета, за да преглъща храната си.

Учените допускат, че забележителните дълги предни крайници са му служили, за да копае и събира растителност. За разлика от по-дребните пъргави орнитомимозаври, той е бил едър почти колкото „върховния“ хищник Тиранозавър рекс и се е придвижвал тромаво на относително късите си задни крайници.

„Близо 50 години Deinocheirus mirificus беше една от най-големите мистерии в динозавърската история“, пишат авторите на изследването.

Загадъчният му профил досега е изготвян само на базата на двата предни крайника със страховити нокти, намерени през 1965 г., и няколко ребра и раменни кости. Новооткрити фосили, сред които почти пълни скелети, както и откраднат череп, върнат от частен колекционер тази година, помагат на палеонтолозите най-сетне да добият почти пълна представа как е изглеждал мистериозният динозавър.

Източник: БТА

Вижте още: 

УЧЕНИ ОТКРИХА ДИНОЗАВЪР, ЧИИТО ОСТАНКИ ТЕЖАТ ПОНЕ 500 КГ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.