Загадъчните зелени светлини в морето

1Това, което виждате е Тайланд – снимка, направена от борда на Международната космическа станция на 18 август.

Ясно е, че ярките нощни светлини в центъра са на Банкок. При публикуването на фотографията в Twitter обаче нейният автор, астронавтът Рийд Уайзман написа, че няма никаква представа какво представляват зелените светлини в Тайландския залив (вдясно на снимката).


Обяснението на загадката дава сайтът на NASA The Earth Observatory. Зелените светлини в морето идват от огромен брой рибарски кораби, излезли на лов за сепии. Всеки от корабите е снабден с мощна осветителна система от зелени LED светлини, чиято функция е буквално да осветят морето. Целта е към повърхността да бъдат привлечени малките риби и планктонът, с които се хранят сепиите. Крайният резултат е, че мекотелите тръгват след храната си и неизбежно влизат в очакващите ги рибарски мрежи.

Снимка: NASA/Reid Wiseman

инфо: http://new.obekti.bg/

Вижте още: 

МАСОВО ИЗЧЕЗВАТ ВИДОВЕ В СВЕТОВНИЯ ОКЕАН

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.