Загадъчно топло „петно“ в Тихия океан грее Британска Колумбия

3

Необичайно меката зима и ранната пролет в канадската провинция Британска Колумбия може да са свързани със загадъчно „петно“ топла вода в Тихия океан, пише Gismeteo.

Аномалията била забелязана за първи път през 2013 година от климатолога Никълъс Бонд от Вашингтонския университет. От миналата есен учените следят огромен участък вода в Тихия океан с площ 1000 кв. км, а температурата му е поне с два градуса над нормата.

Учените смятат, че „петното“ се е формирало поради слабата система на ниско налягане над океана, която ограничава движението на топлата и студената вода, богата на хранителни вещества.

В резултат топлината попада в своеобразен капан. Сега „петното“ се е протегнало от Мексико до Аляска, допринасяйки за повишаване на температурите в Британска Колумбия през последните месеци.

Изследователите не могат да кажат с точност колко дълго ще съществува „петното“, но ако то се съхрани още известно време, някои водни видове вероятно ще мигрират на север. Хората например вече са видели риба луна в крайбрежните води на архипелага Кралица Шарлота.

Фактът, че богатите на хранителни вещества води не се издигат на повърхността, също може да има негативни последствия за морската хранителна верига.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

НЕОБЯСНИМ ЗВУК СЕ ЧУВА В ТИХИЯ ОКЕАН

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.