Необясним звук се чува в Тихия океан

шумНеобясним звук пронизва водите на Тихия океан във всички посоки. Това не са звуци, издавани от китове или вибрации от кораби. През 1991 година учените за първи път са фиксирали неизвестния звук.

Националното управление на океанските и атмосферните изследвания (NOAA) го описва по следния начин: „Той се състои от дълга поредица сигнали с тесен диапазон, всеки от които продължава няколко секунди“, „той е фиксиран на много голяма площ от единия край на Тихия океан до другия“.

Американският военноморски флот обаче никога преди не е фиксирал този звук, отбелязал New Scientist през 2002 г. Звукът се чувал по целия Тихи океан, което изключва вероятността от локализирането на неговия източник.

Този звук е непрекъснат и достига максимална интензивност през 1994 г. Оттогава е започнал да стихва, но се чува и до днес, съобщава NOAA. Изглежда, звукът става по-силен през пролетта и есента, което може да е свързано както със самия му източник, така и с това, че по някакви причини в океанската среда звуците се предават по-добре именно в този период, отбелязва управлението.

Неизвестният звук като цяло е монотонен, за разлика от разнообразните звуци от вулканична активности и богатите на различни сигнали китове, които се използват от тях за общуване. Еймил Окъл от Северозападния университет в Чикаго и Жак Таландие от Агенцията за атомна енергетика на Франция смятат, че причината е във вулканична активност от особен тип.

През 1996 година е издигната хипотеза, че това може да е звук на морски води, влизащи в контакт с голяма маса лава, се обяснява в New Scientist. Учените използвали сеизмометри, за да определят източникът на звука, и стигнали до извода, че той идва от отдалечен регион на Тихия океан. NOAA смята, че източникът може да се намира в регион с предполагаема вулканична активност. „Но произходът на звука остава неясен“, отбелязват специалистите от управлението.


Друга теория е предложена от Кристофър Фокс, директор на проекта NOAA по акустичен мониторинг. Движението на водата може да създава звук точно по същия начин, както и движението на вятъра.

Докато отговор все още няма, хипотези и легенди разпалват любопитството на хората – дали това не е известно морско същество? А може би е геоложка аномалия или неизвестен феномен? Някои обяснения изглеждат по-вероятни от други, но тъй като 95% от океаните не са изучени от човека, не може да се изключи вероятността от откриване на нещо наистина ново.

Учените и преди са се сблъсквали със загадъчни звуци, но всички те са били обяснени. Например Bloop – силният нискочестотен звук, открит в Тихия океан през 1997 година, на протежение няколко хиляди километра, е възникнал в резултат на сътресения на ледените полета при сблъсъци и свиване, топене на ледовете и откъсване на айсберги от ледниците.

инфо: megavselena.com

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donete] по-долу. Благодарим Ви!

Вижте още: 

НЕОБЯСНИМИ ЗВУЦИ СЕ ЧУВАТ ИЗ ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.