Залязващото Слънце е една голяма оптична илюзия

5

Някои видове познания ни позволяват да гледаме на вселената по нови начин, карат ни да чувстваме, че всичко е възможно. Други пък просто ни вбесяват. Това познание е от втория тип.

В този кратък QI клип Фил Джупитус се опитва да осмисли факта, че Слънцето на хоризонта всъщност не е там. Докато звездата ни доближава хоризонта, светлината от нея се огъва от пластовете с различна плътност в атмосферата. Те извиват светлината нагоре. По този начин тази светеща топка, която виждате, всъщност не  е там. Тя вече е под хоризонта, където не можете да я видите.

Какво излиза? Нещо, което сте виждали почти всеки един ден в живота си всъщност се оказва, че не се е случило?

инфо: obekti.bg

Вижте още:

 

 

 

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

loading...

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.