Най-големите държавни преврати (част 2)

продължение от част 1

Превратът в Чехословакия през 1948г

а1Превратът в Чехословакия през 1948г е събитие, при което комунистическата партия на Чехословакия, с подкрепата на Съветския съюз, поема неоспорим контрол върху правителството, налагайки повече от 4 десетилетия диктатура под управлението си.

Значимостта на преврата обаче излиза далеч извън границите на страната и е ясен признак за вече поетият път към Студената война. Шокът, с който Запада приема събитието, помага за бързото влизане в действие на плана Маршал – мерки, с които да се попречи на комунистите да превземат властта във Франция и особено в Италия, както и стъпки към мир, които след малко повече от година довеждат до създаването на НАТО и крайните очертания на Желязната завеса до революциите през 1989г.

Китайската революция

а2Революцията от 1911г започва с въстанието на окръг Вучанг на 10 октомври 1911г и приключва с абдикирането на император Пу И на 12 февруари 1912г. Основните страни участващи в конфликта са имперските сили на династията Цин и революционерските сили на Китайският Революционен Алианс.

Китайката революция е мотивирана от гнева към корупцията в правителството на Цин, разочарованието към неспособността на правителството да не допуска намесата на външни сили и от всеобщото негодуване на народа към правителство доминирано от етническо малцинство (манджурите).

Революцията не води директно до републиканска форма на правителство. Вместо това то установява слабо, временно централно правителство в страна, която остава политически разпокъсана. Революцията приключва на 12 февруари 1912г, когато Република Китай официално замества династията Цин.

Френската революция на Наполеон

а3Това е революцията, с която генерал Наполеон Бонапарт сваля френската Директория и я заменя с Консулат. Това се случва на 9 ноември 1799г, което е 18 брюмер VIII година по френският републикански календар.

На сутринта на 18-и брюмер членове на Консула на старейшините, симпатизиращи към преврата, предупреждават колегите си за конспирация на якобинците и ги убеждават да се оттеглят в шато на запад от Париж. Генерал Бонапарт е назначен с охраната на двата Консула. По-късно същата сутрин Сийес и Рожи Дюко се оттеглят от поста си на директори. Талейран убеждава Барас да направи същото (армията в градината отвън била доста убедителна).

Оттеглянето на трима от петимата директори не позволявало кворум и практически отменило Директорията, но двамата якобински директори, Гойе и Молин, отказали да напуснат. Гойе е вкаран в затвора, а Молин избягал. Двата Консула все още не били заплашени и продължили да провеждат срещи. До другия ден обаче депутатите осъзнали, че се разигравал държавен преврат, а не били пазени от якобинска конспирация. След тяхното непокорство, Наполеон нахлува в покоите им с малка армия гренадири и ги разпръсва, слагайки край на Директорията.

Този държавен преврат е от особено значение, защото издига Наполеон Бонапарт на власт и прави възможни Наполеоновите войни.

Октомврийската революция

а4Така наречената Болшевишка революция започва с въоръжен метеж в Петроград. Тя е втората фаза от Руската революция през 1917г, след Февруарската революция по-рано същата година. Октомврийската революция сваля руското правителство и дава властта на болшевиките. Последвана е от Руската гражданска война (1917-1922г) и създаването на Съветския съюз през 1922г.

Революцията е водена от болшевиките, които използват влиянието си в Петроград, за да организират военна сила. Болшевишката Червена гвардия започва да превзема правителствени сгради на 24 октомври. На следващия ден е превзет и Зимният дворец.

След революцията Англия и Франция, които губят политическото си влияние в страната, обявяват война на новото правителство. Във войната загиват много руски военни, както мирно население. Противниците на болшевиките формират така наречената Бяла гвардия. Войната между червените и белите продължава повече от 10 години.

 Славната революция

а5 йПри Революцията от 1688г парламентаристите свалят от власт английския крал Джеймс II с помощта на армия, водена от холандския щатхалтер Уилям III Орлеански, който се качва на английския трон като Уилям III. Понякога е наричана Безкръвната революция, но всъщност се водят три големи битки в Ирландия и сериозен сблъсък с Шотландия.
Дори в Англия революцията не е безкръвна, тъй като има два значителни сблъсъка между двете армии, а и избухват антикатолически размирици в няколко града.

Тази революция е на чело на класацията, защото може да се смята, че свалянето на Джеймс дава началото на модерната парламентарна демокрация в Англия: монархът повече никога не притежава абсолютната власт, а Законът за правата се превръща в един от най-значимите документи в политическата история.

Освен това успехът на преврата попречва на Англия да подчини насилствено Холандия при Англо-холандските войни.

 Тук си струва да споменем и за Жсаминовата революция в Тунис (2010-2011), когато след като търговец се самозапалва на улицата, цял Тунис въстава и избухват яростни сблъсъци между властта и населението, при които загиват стотици, а в крайна сметка революцията приключва с бягството на президента Бен Али; Както и Египетската революция от 2011г, когато над 2 милиона протестираха срещу полицейското насилие, безработицата, ниските заплати, липсата на свобода на словото и лошите условия за живот. След малко повече от 2 седмици и над 800 загинали правителството на Мубарак се оттегля.

инфо: http://iskamdaznam.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.