Заснеха китайски вълшебен заек за първи път от 20 години

Рядък бозайник от вида ochotona iliensis е заснет за първи път от 20 години.

Наричано още вълшебен заек, очарователното животинче прилича на кръстоска между мече и заек и живее в планината Тяншан в северозападен Китай.

За съжаление, рядкото му забелязване не се дължи на отдалечения му дом, а на факта, че видът е застрашен от изчезване. През 1990г е било изчислено, че са останали едва около 2000 индивида.

Вълшебният заек обича и да се крие, а за последните 3 десетилетия е бил забелязван едва 29 пъти. Живее на висока надморска височина, между 2800 и 4100м, и се храни предимно с трева, билки и други планински растения.

През 2005г е установено, че вълшебният заек вече не може да бъде открит в 57% от преди населяваните от него места. Смята се, че видът може да изчезне напълно всеки момент.

източник: iskamdaznam.com

Вижте още:

10-те най-отровни животни в света

Историята на един геноцид: до 1970 г. смятали австралийските аборигени за животни

Изгубили сме 68% от гръбначните животни за по-малко от 50 години

15 факта за животните, които ще стоплят сърцето Ви

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.