Жена се парализира от втори скелет, който расте в нея

 

Странна болест превзема тялото на 55-годишна жена и я парализира напълно

 

д

Джини Пийпър

Американката Джини Пийпър страда от малко познатата болест fibrodysplasia (FOP), която кара нейния организъм вместо нормални тъкани, да произвежда кости. Независимо от мрачните прогнози на лекарите, които предричали ранната й смърт, днес макар напълно парализирана, тя се бори доколкото може с болестта и помага на другите като нея.

 

Родителите на американката се обърнали към лекарите още, когато тя била малко момиче. Тогава медицината нямала отговор на странното й състояние.

На осем годишна възраст Джини започнала да усеща частична парализа на лявата ръка, а по нейния гръб се появили твърди подутини. През годините тя губела част по част тялото си, парализирани от растящия вътре в нея втори скелет и днес може да движи до известна степен само дясната си ръка.


С напредването на науката лекарите успели да си обяснят странната болест, но за лечение вече било късно.

Силната воля за живот накарала американката да потърси други като нея, за да общуват и си вдъхнат кураж.

Съвсем наскоро тя основа дружество, което обединява усилията за борба срещу болестта.

Макар коварното заболяване да е рядко, все пак американката намира доста сподвижници в цял свят.

В момента с единствената незасегната част от тялото си тя може да кара инвалидната си количка, но говорът й е почти неразбираем.

През 2006-та година американски учен разкри генезиса на болестта. Доктор Каплан съобщава, че в ген-рецептора ACVR1 са открили мутация, водеща до болестта FOP. За съжаление все още лек не е намерен, но бъдещето може да донесе по-добри новини за парализираните от коварната болест.

инфо: http://www.chudesa.net

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.