Защо не бива да пиете горещи напитки по време на полет

pixabay.com

Обръщали ли сте някога внимание, че стюардесите никога не пият горещи напитки по време на работа? Вероятно си мислите, че работата им го изисква и че всеки път, когато отидат в своя кът за почивка, те се освежават с чаша ароматно кафе.

Истината обаче е съвсем друга. Служителите никога не пият горещи напитки, докато са в самолета, защото водата в летателните апарати може да съдържа опасни за здравето организми.

12% от водните проби в самолетите съдържат колиформни бактерии

Според изследване на експерти от Американската агенция за опазване на околната среда водата, използвана за приготвянето на горещите напитки в самолета, идва директно от чешмата, а не от бутилка. През 2004 г. специалисти правят воден анализ и установяват, че 12,6% от пробите съдържат колиформни бактерии. Количеството колиформи отговаря на съдържанието на фекалии във водата и храната и съответно е критерий при определяне качеството им.

Общият брой колиформни бактерии и Ешерихия коли са предупреждение за възможно наличие на други организми във водата, които причиняват болести (патогени) и биха могли да застрашат здравето на хората.

Агенцията за опазване на околната среда в САЩ посочва още, че от общо 158 самолета, които са включили в своето проучване, водата в два от тях е с положителна проба за Ешерихия коли, които могат да предизвикат диария и стомашни болки.

1 от всеки осем самолета не отговаря на стандартите за качество и безопасност на водата, което логично кара персонала да бъде предпазлив.

След направените изследвания и анализи, през 2009 г. експертите еколози променят стандартите и задължават служителите в самолетите да използват източници на вода с доказана безопасност и в съответствие с препоръките на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA).

Друго изискване е водата да преминава нужната дезинфекция и да бъде тествана поне веднъж годишно.

За съжаление, новите наредби все още не дават нужните резултати. През 2012 г. Агенцията за опазване на околната среда проведе допълнителни тестове, резултатите от които се оказаха близки до предишните. Близо 12% от взетите водни проби са положителни за наличие на колиформни бактерии, а 0,5% – за Ешерихия коли.

Как водата в самолетите се замърсява с бактерии?

През 2015 г. изследване на списание „International Journal of Environmental Research and Public Health“ гласи, че във водните цистерни, които ги зареждат с вода има повече бактерии, отколкото в оригиналния водоизточник.

Екологът Бренда Уайлс предупреждава, че подгряването на водата невинаги дава резултат, защото високата температура убива само малка част от патогените.

Разбира се, има други напитки, които човек спокойно може да консумира по време на полет, стига да са бутилирани. Тогава рискът от стомашно неразположение намалява значително.

Morkadis

източник: lifestyle.framar.bg

Вижте още:

5 факта за самолетите, които не искате да знаете

Най-популярните митове за самолетите

Самолетите издържат на удар от светкавица: 11 факта за пътуването с тези машини

Колко самолета има в небето в този момент

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.