За първи път учени успяха да свържат човешки мозък с интернет

мозък

Мозъкът среща IoT

Екип учени от университета Уитс в Йоханесбург, ЮАР направи огромен пробив в сферата на биомедицинското инженерство. Според съобщение, публикувано в Medical Express, за първи път изобщо учените са намерили начин да свържат човешки мозък с интернет в реално време. Проектът е наречен “Brainternet” (от англ. Brain, мозък и интернет, бел.ред.) и буквално превръща мозъка във възел тип интернет на нещата (IoT – internet of things) световната мрежа.

Проектът функционира като приема мозъчните EEG вълни, събира ги в специално EEG устройство, свързано с главата на потребителя. Сигналите след това се препращат към нискобюджетен компютър Распбери (Raspberry Pi), който от своя страна прави стрийминг към интерфейс за програмиране на приложения и визуализира данните на отворена страница, на която всеки може да види дейността. Адам Пантановиц, супервайзър на проекта и преподавател в училището по електро – и информационно инженерство към университета Уитс, казва:

„Brainternet представлява преодоляването на нова граница в областта на мозъчно – компютърните интерфейс системи. Има липса на знания за това как работи човешкият мозък и как обработва информацията. Brainternet цели да опрости човешкото разбиране за мозъка. Това става чрез постоянно наблюдение на мозъчната дейност, както и чрез известна интерактивност.“

Интелектуален мускул

Пантановиц казва, че това е само началото за възможностите на проекта. Той добавя, че екипът сега се стреми да увеличи интерактивното преживяване на потребителя с неговия мозък. Някои от тези функционалности вече са интегрирани в уебсайта, но в тесни граници, лимитирани само до стимули като движение на ръката например. „Brainternet може да бъде подобрявана още много – за класифициране на записи чрез приложения за смартфон, които да предоставят данни за алгоритъм за изкуствен интелект чрез т.нар. машинно учене (machine-learning). В бъдеще ще има информация, която ще тече в двете посоки – както изходяща от мозъка така и входяща към него, “ казва Пантановиц.

Бъдещите приложения за този проект биха могли да доведат до вълнуващи пробиви в машинното учене и мозъчно-компютърните интерфейси като Neural Lace на Илън Мъск и Kernel на Браян Джонсън. Данните, събрани в този проект ще допринесат за по-доброто разбиране на дейността на мозъка и как да се възползваме от познанието, за да добавяме мозъчна сила.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Стивън Хокинг: Трябва да внимаваме с изкуствения интелект

Умореният мозък се справя по-добре с творческите задачи

10 примера за това как нашият мозък издава тайните ни

Какви са фобиите в ерата на интернет и смартфона?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.