За феите и природните духове

pixabay.com

Днес ще ви разкажем за природните духове – феи, силфи и саламандри.

Точно когато у нас празнувахме Еньовден на 24 юни, светът отбеляза световния ден на феите и самодивите.

Феите

Феите са най-красивите природни духове. Те живеят в елемента вода, тоест в нейната етерна част, от която видимата вода е външната ѝ проява. Хората, които живеят в самотни пусти места, близо до реки или езера, вярват в съществуването на водните нимфи.

Има поверие, че родените между дните 20 и 24 ноември са надарени със способността да чувах техните песни, защото духовете много обичат да танцуват по вълните при залез слънце или през лунни нощи.

Благоразположени са към хората, но бягат от скептиците и покварените. Легендите разказват за случаи, когато водните нимфи са се влюбвали в хора, омъжвали са се за тях, дори са имали деца. Били са много верни, но много ревниви съпруги. Тежко на оня мъж, който изневери на своята фея. Тя не само се връща в своето царство, но и люто отмъщава. Още:

Нимфи

– Нимфите нямат човешки души и затова не са безсмъртни, но могат да станат, ако се съединят с един човек;

Силфи

– Силфите са духове на въздуха. Между тях има гиганти, има и джуджета. Те не са благоразположени към хората и контактът с тях е опасен. Някои от силфите са добри: Богът на ветровете, например, може да бъде много приятен, когато ни се представи като прохладен зефир през лятото, но може да бъде и страшен, когато се развихри с буря и разрушение;

Саламандри

– Саламандрите са духове на огъня. Те са опасни. На тях се дължат пожарите, възникнали без явна причина;

Гноми

– Гномите са дългобради червени джуджета, охраняващи скъпоценни залежи в недрата на Гея и са пазители на елемента земя. Приказните същества обитават скалисти дупки и пещери дълбоко в земните недра. Те са описвани като брадати и носещи островърхи и шарени шапки. Живеят в естествени пространства близо до земята и се грижат за дивата природа.

Morkadis

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Самодиви всяват ужас в Еленския Балкан, Ванга предупредила за тях

Как да разберем, че вкъщи има духове

11 славянски духове или чудовища, които вероятно (не) познавате

Еньовден – най-потайната и мистериозна нощ през годината

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.