Зловещата легенда за замъка Алнуик

замъкЗамъкът Алнуик е един от най-забележителните дворци в английската история. И до ден днешен той е незаменимо богатство за Англия. Алнуик се намира на второ място по големина в страната, като е превъзхождан единствено от внушителния Уиндзор.

Освен интересна история, спираща дъха архитектура, първокачествен порцелан и най-мащабната колекция от шедьоври на италианското изобразително изкуство обаче, дворецът крие и нещо неподозирано. Алнуик пази зловеща тайна за мрачни събития, случили се много отдавна, гласи една легенда.

Замъкът е популярен сред повечето туристи с красивите си градини и уникални експозиции, но легендата разказва, че някога той е бил дом на ужасяващ вампир.

Страховитият разказ за уродлив кръвопиец, който крачи нервно по коридорите на замъка, убива и сее зарази сред хората, е документиран от средновековния хроникьор Уилям де Нюбърг.


Той твори своята Historia Rerum Anglicarum в края дванадесети век. И въпреки че мнозина не приемали думите на хроникьора за чиста монета, тъй като бил известен с таланта си да украсява местните истории и да преувеличава, Уилям де Нюбърг се чувствал изключително горд с произведението си. Той смело разправял, че добре познава местния бит и култура, тъй като посветил голямо проучване на тях.

 Все пак прави впечатление, че в историята на Нюбърг се срещат приличащи на вампири създания, извършващи ужасяващи деяния. Хроникьорът дори заявява, че съществуват свидетели, които някога са виждали с очите си тези чудовищни същества. За жалост на любителите на окултното, думите на Нюбърг не могат да бъдат подкрепени с кой знае какви сериозни доказателства.

Съществува обаче и по-стара версия на неговия разказ. Според по-ранната легенда уродливото създание било помощник на господаря на подземията.

То напускало пределите на замъка, единствено когато се налагало да тормози местните жители. Поверието разказва, че терорът на чудовището е прекратен, когато една вечер хората го убиват и го заравят в подземието на замъка.

Изглежда, Нюбърг решил да поукраси малко известната вече история и снабдява това създание с вампирски сили, като казва, че то смуче кръв и разнася болести.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ЗАМЪЦИ И ИМЕНИЯ, ОБИТАВАНИ ОТ ТРАГИЧНИ ДУХОВЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.