Зловещите археологически находки (част 1)

1

„Крещящата“ мумия от музея на Гуанахуато.

Някои от находките на археолозите са преобърнали нашите представи за отдавна отминали времена.

Нека видим част от най-плашещите от тях.

Италианската вещица

2

Тази находка сама по себе си не е зловеща. Но тя се явява пример за това как в Средновековна Европа са се борили с „вещиците“. В община Сан Калоджеро в Южна Италия през 2015 година е открит скелет, принадлежал на момиче на възраст 15–17 години. „Вещицата“ е живяла в IX–XV век. Тя била изгорена, тялото – хвърлено в яма, а самият гроб бил покрит с тежки плочи, за да не може „вещицата да стане“.

Освен това се прилагали и други методи за борба с „нечистите сили“. Жертвите например били обезглавявани, в устата им били слагани камъни или били разчленявани.

Учените са анализирали останките и са стигнали до извода, че загиналата не е била съвсем здрава. Нещастното момиче е страдало от скорбут, лицето му вероятно е било доста бледо, а освен това периодично е имало припадъци. Вероятно именно заболяването е станало причина девойката да бъде обвинена за вещица.

Такава участ в Средновековието можела да застигне всеки. Година по-рано в същия регион археолозите са открили останки на 13-годишно момиче, погребано с лицето надолу. Това обстоятелство също навява на мисълта за обвинения във вещерство.

Йоци

3

Леденият човек Йоци е една от най-прочутите мумии на всички времена. Отрита е съвсем случайно – немски туристи се натъкнали на мумията в Йоцталските Алпи през 1991 година. Останките са се съхранили толкова добре, че първоначално помислили Йоци за загинал алпинист.

Но както впоследствие показал радиовъглеродният анализ, възрастта на находката е около 5300 години. По такъв начин пред нас е най-старата мумия, откривана на територията на Европа. Йоци изглежда като същество от друг свят. Колкото до причините за гибелта на Ледения човек, то учените посочват стрелата, попаднала в неговото рамо. Нейният връх е заседнал много дълбоко.

Истински страшна находката станала тогава, когато с нея били свързани поредица загадъчни смъртни случаи с хора, контактували по един или друг начин с Йоци. Един станал жертва на катастрофа, друг попаднал под лавина, трети станали жертви на различни заболявания.

Проклятието на Йоци било възприето скептично от експертите. В края на краищата с мумията са работили хиляди специалисти и само една малка част от тях станали жертви на нещастни случаи.

Morkadis

Бебетата от Ашкелон

4

Вероятно това е една от най-плашещите находки на всички времена. Тя е направена през 1988 година по време на разкопки в Ашкелон, в Южния окръг на Израел. В центъра на вниманието на учените попадал древноримски канализационен колектор, където попадали отпадъците от местните бани.

Под една от тях били открити останки на около 100 деца. Учените смятат, че това не е била баня, а място, където са убивали новородени. Сега това звуци като зверство, но в онези времена бебето след раждане се смятало за неодушевено и ако бащата не го признаел, то можело да се умъртви.

Според една от версиите сред убитите били деца на местни проститутки, а самото заведени е било публичен дом. В този случай бебетата от мъжки пол били убивани веднага, докато момичетата можело да бъдат оставени, за да попълнят в бъдеще редиците на „жриците на любовта“.

Изобщо в Римската империя детеубийството било доста широко разпространено. Един от първите, осъдили този варварски обичай, бил философът Филон Александрийски. Впоследствие тази практика се порицавала строго от привържениците на християнската религия.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

МУМИЯТА НА ДВУГЛАВИЯ ГИГАНТ КАП ДУА – ЗАГАДКА БЕЗ ОТГОВОР

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.