Извънземен живот в скритите океани на Енцелад?

Енцелад

Преди 12 години потоци от водна пара, които се изстрелват в космоса през ледени пукнатини на южния полюс на Енцелад, замръзнала луна на Сатурн, бяха открити за първи път. И досега не бяха добре обяснени. Но определено подхранват надеждите на учени за откриване на живот извън Земята, и то в рамките на нашата Слънчева система.

“Откъде взима Енцелад поддържана енергия за тази хидротермална активност винаги е било мистерия. Но сега проучихме в детайли как структурата и състава на скалното ядро на луната играе ключова роля за генерирането на тази необходима енергия”, обяснява Гаел Шобле от университета в Нант във Франция. Според учените потоците се издигат от огромен подземен океан от солена вода, който лежи под ледената шапка, която покрива спътника. Дебелината на покривката е средно 25 км, но изтънява до около 1 км около полюса, където са наблюдавани изригванията.

“Топъл глобален океан на възраст то няколко милиарда години е прекрасно място за развиване на живот. На Земята е отнел само 640 милиона години за да се развие, имаме всички основания да смятаме, че на Енцелад може да се е развивал живот”, коментира Моника Грейди, външен на откритието учен.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

Шефът на операцията в Царичина разговарял с извънземните

През 2018 г. учени ще търсят контакт с извънземни

НАСА: Един от спътниците на Сатурн вероятно крие извънземни

Какво не ни казаха от НАСА за новооткритите планети

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.