Изоставената руска диамантена мина Мир все още е опасна

Въздушното пространство над
нея е затворено поради опасност от засмукване

„Мир мина” или още позната като „мина Мирни” е неработеща открита диамантена мина, намираща се в Мирни, Източен Сибир, Русия. По времето на „затварянето“ си през 2004 г. е била с дълбочина от внушителните 525 метра и широчина 1200 метра. Кратерът е толкова голям, че въздушното пространство над него е затворено за хеликоптери, заради случили се инциденти, в които летателните машини са засмукани от низходящия въздушен поток.

Добивът в мината започнал през 1957 г. при много сурови климатични условия. Сибирската зима продължила 7 месеца и минното дело се усложнило заради замръзването на земята. През кратките летни месеци ледът ставал на кал и превръщал цялата земя в поле от кална утайка. Наложило се сградите да бъдат повдигнати, за да не потънат. Основният завод за преработка бил преустроен на 20 км от мината, за да бъде на стабилна основа. Зимните температури били толкова ниски, че автомобилните гуми и стоманата се разтрошавали, а горивото замръзвало. Работниците използвали реактивни двигатели или динамит, за да топят леда и да достигнат до основния кимберлит, една от двата вида скали, носещи диаманти.

През най-активните си години добивът в мината се равнявал на 10 милиона карата диаманти годишно, от които сравнително висока степен (20%) били оценени като скъпоценни. Това доста разтревожило De Beers, които по времето били основният разпространител на диаманти. Компанията се принудила да приема все по-големи и по-големи доставки на висококачествени руски диаманти с цел контролиране на пазарната цена.

До 70-те години, когато добивът на „Мир” би трябвало да е намалял, Съветският съюз произвеждал все по-големи количество диаманти и накрая през 1976 г. De Beers поискали да направят обиколка на рудника, за да задоволят любопитството си. Разрешение за обиколката било дадено, но руснаците продължили да отлагат посещението. Когато делегатите най-сетне стигнали до мината, визите им точно изтичали, което им дало скромните 20 минути за оглед в зоната. Посещението им не дало отговори относно мистерията на рудника.
След разпада на Съветския съюз в мината работели няколко местни компании. От 2004 г. „Мир” е  затворена.

инфо: spisanie8.bg

Вижте още:

Град Березники в Русия бавно потъва в земята

14 туристически дестинации, от които ще ви побият тръпки

Как са изглеждали магазините от миналото в различните части на света (СНИМКИ)

Призрачният град, който гори вече 55 години

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.