Изоставения град Сюъл

4Разположен на склоновете на Андите в Чили, на надморска височина от 2000 м, се намира изоставеният миньорски град Сюъл. Той е построен от компанията Braden Copper през 1905 г. за дом на работниците от най-голямата в света подземна мина за мед – El Teniente. Това е първият подобен град в Чили – страната най-голям производител на мед в света – и представлява изключителен пример за глобалното явление, при което са строят градове в отдалечени части на света, за да приютят работниците, заети с извличане и преработка на природните ресурси. Градът е построен на склона на Андите и до него не стигат пътища – само едно гигантско централно стълбище води до къщите от жп гарата.

5

Площади с неправилна форма с декоративни дървета представляват основните публични пространства на населеното място. Сградите са направени от дърво, често боядисани в ярко зелено, жълто, червено и синьо. В началото това е малък лагер в близост до мината. От 1915 г., когато градът е кръстен Сюъл в чест на Бъртън Сюъл, партньор на Брейдън, той започва да расте.


Това развитие е допълнително подсилено с изграждането на железопътна линия, която свързва мината с останалата част от света – точно навреме, за да отговори на нарасналото търсене на мед по време на Първата световна война. Скоро повече от сто многоцветни сгради приютяват миньорите. Болници, църковни, училища, социални клубове, кина, боулинг зала и отопляем басейн също се добавят към Сюъл.

6

В пика му на развитие градът има 15 000 жители. Теснолинейката доставя на обитателите му всичко необходимо, а рудата се отнася надолу по хълма от трамвайна система. До края на 1960-те медната индустрия е национализирана и става собственост на държавата. По това време повечето хора напускат града в търсене на по-добри условия. Той е изоставен през 1980 г., а през 1998 г. е обявен за национален паметник на културата. През 2006 г. тя става част от списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Мината обаче все още функционира и El Teniente сега доставя 3% от медта по света.

инфо: profit.bg

Вижте още: 

ИЗОСТАВЕНИТЕ ПРИЗРАЧНИ ГРАДОВЕ ПО СВЕТА 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.