Изоставените призрачни градове по света (част 1)

Гледката на един изоставен град, погълнат от природните елементи, който някога е процъфтявал, може да смрази всекиго.

Предлагаме ви да видите множество снимки на едни от най-невероятните призрачни градове по света.

Далол, Етиопия

Тук някога са добивали поташ, силвин и сол. Изоставен е през 60-те години на миналия век. Повечето постройки са изградени от солни блокове.

На това място е отчетена най-високата средна температура за обитаем регион – 35 градуса по Целзий (между 1960 и 1966 г.).

Киламба Ню Сити край Луанда, Ангола

Градът е бил замислен така, че да приюти 500 хил. души, когато бъде завършен от China International Trustand Investment Corporation. Разполага със 750 цветни осеметажни блока, дузина училища, търговски центрове с кино, 5-звезден хотел и множество магазини. Само 220 апартамента са били продадени от първите 2800 до юли 2012 г. Сега обаче градът се разраства бавно.

Колманскоп, Намибия

Morkadis

Основан е през 1908 г. в разгара на диамантената треска в Намибия. Веднага след Първата световна, когато цената на диамантите паднала, този град с казино, болница и училище, бавно, но сигурно е бил изоставян от неговите жители.Таверга, Либия

Този град е бил опразнен от войската на Преходния национален съвет на Либия през октомври 2011 г. През 2006 г. в него са живели 24 223 души.

Помона, Намибия

Тук се е намирала най-богатата на диаманти мина в началото на XX в. Според някои източници от тук са извлечени над 1 млн. карата. В момента е миньорска зона на диаманти с ограничен достъп.


Пирамида – руско миньорско селище на остров Западен Шпицберген, архипелаг Свалбард

Основано е от Швеция през 1910 г., но е продадено на СССР през 1927 г. Затворено е през 1998 г. и оттгоава никой не се е занимавал с него. Тук се намира и най-северно разположената статуя в света на Ленин.

През 2007 г. собственикът на Trust Arktikugol е реновирал хотела и предлага туристически обиколки.

Орадур сюр Глан, Франция

Селището е унищожено през 1944 г., когато неговите 642 жители, включително 205 деца и 247 жени, са избити от Вафен-СС. На 10 юни 1944 г. СС окупира града и нарежда всички жители да се съберат на площада, под предлог да им бъдат прегледани документите. Мъжете са отделени от жените и децата, които са отведени в църквата. Мъжете са затворени в пет гаража и плевни, около които са разположени картечни гнезда. След като стрелят известно време германците изгарят сградите. Църквата, в която се намират над 400 жени и деца също е запалена. Опитът им да се измъкнат през вратата е посрещнат с картечен огън. Само една жена успява да се измъкне през малък прозорец.

По заповед на Шарл дьо Гол мястото е превърнато в музей и продължава да съществува като спомен за Втората световна. Основен виновник за клането е Адолф Дикман. Той е предприел тези мерки в отклик на местната партизанска активност.

Каякьой, югозападна Турция

Това селище е било построено върху древния град Carmylessus в средата на XVIII век. До 1923 г. в него са живеели предимно християни от гръцки произход. Селището е изоставено, след промяна в популацията от гърци на турци. Днес е музей с множество непокътнати къщи в гръцки стил, както и с две християнски църкви.


Аули, Швейцария

Построен от швейцарското правителство, за да изпълнява ролята на военен тренировъчен град

Коупхил Даун, Уилтшър, Англия

Поредното макетно градче, построенно от британското Министерство на отбраната с цел да копира немско селище през 1988 г.

инфо: http://www.obekti.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

3 коментара
  1. Анонимен 11 години ago
  2. Анонимен 9 години ago
  3. Fuhur 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.