Изследване доказа, че един определен цвят ни прави по-умни

цветове

Цветовете могат да влияят на интелектуалните способности на хората, показа ново изследване.

Оказва се например, че червеният цвят може да подобри с до цели 31% резултатите при задачи, като редактиране на текст или извикване на спомени.

В същото време синият цвят може да направи хората по-креативни, като на практика удвоява броя на идеите, които те успяват да генерират.

“И предишни иследвания бяха свързали цветовете синьо и червено с подобряването на когнитивното представяне, но не дадоха ясен отговор на въпроса кой именно от тях е по-силен при тези ефекти. Според нас в действителност всичко зависи от вида на задачата”, коментира Джулиет Жу, водещата авторка на изследването, пише PsyBlog.

За целите си екипът на Жу е набрал над 600 участници, които е трябвало да изпълняват различни задачи, като някои от тях са включвали специфични детайли, а други са се фокусирали върху креативността. Всички задачи е трябвало да бъдат решени на компютър, като екраните са показвали син или червен фон за различните задачи.

Резултатите недвусмислено показали, че хората се справят по-добре тогава, когато фонът е бил именно червен. Макар червеният цвят често да се свързва с опасност или агресия, той всъщност ни прави по-активни, енергични и съсредоточени.

инфо: expert.bg

Вижте още:

Как цветовете ни карат да пазаруваме

От какви заболявания могат да ни избавят цветовете?

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Направете този тест с цветове и разберете всичко за себе си

Само 25% от хората виждат повечето цветове на този тест, проверете дали сте сред тях

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.