Има два типа пътуване във времето и учените са съгласни, че поне един от тях е възможен

вселена време

Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет и съосновател на Световния научен фестивал, обяснява какво знаем за времето досега. Следва препис на казаното от него пред аудиторията на Световния научен фестивал.

Брайън Грийн: Аз съм Брайън Грийн, професор по физика и математика в Колумбийския университет и съосновател на Световния научен фестивал.

От решаващо значение е да осъзнавате, че има два вида пътувания във времето и те са коренно различни. Пътуване до бъдещето? Определено е възможно.

Знаем как да го направим, защото Айнщайн ни е показал пътя преди повече от сто години. Изненадващо е колко малко хора действително разбират това ясно. Той показа, че ако излезете в космоса и пътувате със скорост близка до тази на светлината, а после се обърнете и се върнете, часовникът ви ще тиктака по-бавно. Така че, това ще бъде бъдещето на планетата Земя. Вие ще сте пътували в бъдещето.

Освен това той показа, че ако се приближите до наистина силен източник на гравитация – неутронна звезда, черна дупка – и вие се доближите точно до ръба на този обект, времето за вас също ще се забави реално спрямо всички останали, следователно, когато се върнете на Земята, ще бъдете отново далеч в бъдещето.

Това не е спорен въпрос. Всеки физик, който знае за какво се говори, е съгласен с това.

Но другият вид пътуване във времето, този до миналото … , тук вече има аргументи, защото мнозина от нас не мислят, че пътуване до миналото е възможно.

Основната хипотеза за пътуване в миналото, която учените поне намират, че заслужава внимание, се базира на странна концепция, наречена „червеева дупка“. Червеева дупка е нещо, което … отново е открито от Алберт Айнщайн. Човекът наистина може да си напише името над всичко в тази област.

Това е мост, ако искате, от едно място до друго. Това е вид тунел, който ви дава пряк път, за да отидете от тук до тук. Той открива това през 1935 г., но впоследствие се осъзнава, че ако манипулирате отворите на една червеева дупка – поставяте я близо до черна дупка или я движите с много висока скорост – тогава двата входа на този тунел на червея няма да се отварят в еднакъв такт, така че няма да можете просто да преминете от едно място в пространството до друго, ако минавате през този тунел – през тази червеева дупка – ще преминавате от един момент към друг момент във времето. Ако преминете в едната посока ще пътувате до миналото, обратното – пътувате до бъдещето.

Сега, ние не знаем дали червеевите дупки са истински. Не знаем дали те са реални, независимо дали ще успеете да минете през тях. Така че тук има всички видове несигурности. Повечето от нас мислят, че всъщност няма да стигнете миналото, ако преминете през дупката на червея. Но това все още не е изяснено.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Версайската загадка – изпаднали във времето

8 доказателства, че пътуването във времето е реалност

Никола Тесла създава машина за пътуване във времето. Експериментът “Филаделфия“ го доказва

Холивудските звезди – пътешественици във времето?

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.