Има таен портрет под картината Мона Лиза

мона лиза

Френският учен Паскал Коте обяви, че чрез изследвания със скенер е открил втори портрет върху платното на легендарната Мона Лиза от Леонардо да Винчи.

Коте е изследвал популярната Джоконда в продължение на 10 години, а в последните си проучвания е включил инфрачервен и мултиспектрален скенер.

Реконструкцията е показала, че зад загадъчната усмивка на Мона Лиза стои портрет на седяща жена, която гледа встрани. Откритието на Коте все още не е коментирано от музея Лувър, където съхраняват картината.

През последните 50 години Мона Лиза се превърна в най-изследваната от научните среди картина. Мнозина са тези, които смятат, че с нея геният Леонардо да Винчи е предал тайно послание.

През годините са търсени цифри или други символи, свидетелстващи за откритие на Да Винчи.

Относно твърденията на Коте обаче експертите са раздвоени. Въпреки критиките към изследването му, френският учен твърди, че е използвал по-способна техника, която може да стигне до най-дълбоките пластове на една картина.

Сега вече можем да анализираме какви са слоевете на платното и можем да ги разграничим съвсем ясно. Можем да реконструираме цялата хронология около създаването на едно платно, казва Коте пред BBC.

Ученият е получил достъп до картината на Да Винчи през 2004 година. Коте е пионер в изследванията с техника, която определя характера на едно платно, независимо от периода на рисуване.

Мона Лиза е нарисувана между 1503 и 1517 година, докато Леонардо работи във Флоренция. През годините са се водели спорове за самоличността на жената от картината, като най-много са привържениците на теорията, че това е Лиза Джералдини – съпруга на флорентински търговец на картини.

Обект на изследване са още загадъчните поглед и усмивка на Мона Лиза, които се изследват от ценителите на изкуството повече от 500 години.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още: 

ИЗВЪНЗЕМНАТА МОНА ЛИЗА, ОТКРИТА НА ЛУНАТА ОТ АПОЛО 20

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.