Каква е голямата тайна на Уилям Шекспир?

Гробът на известния драматург Уилям Шекспир от години вълнува изследователите

От една страна, учените искат да изследват останките на класика, за да узнаят подробности от живота и смъртта му. Но от друга – винаги са се опасявали от т.нар. „проклятие”, което поетът е наложил върху всеки, който се докосне до праха му.

„О, друже, в името на Бога,
под камъка праха ми не рови,
и не смущавай мойте кости.
Проклятие да стигне оногова,
който ги докосне!”.

Това гласи епитафията на гроба на драматурга. Смята се, че тя е дело на ръката на самия Шекспир, който се е страхувал от оскверняване на гроба му повече от самата смърт.

Но учените все пак се решават да изследват тайнствения гроб. Те посвещават събитието на 400-годишнината от кончината на великия писател. За тази цел британски специалисти му правят радиолокационно сканиране. Този авангарден метод позволява да се установи съдържанието на вечното жилище, без да бъде нарушен покоят на обитателя му. Резултатите от изследването са публикувани.

ТАЙНИТЕ СЕ РАЗБУЛВАТ

Археологът Кевин Колс и геофизикът Ерик Утси от Стафордширския университет разказват, че популярната история, според която през 1794 година търсачи на съкровища са откраднали черепа на Шекспир, може би е истина.

„Разполагаме с гроба на Шекспир, чиято цялост е нарушена, и с история, предполагаща, че в даден исторически момент някой е дошъл и е взел черепа на великия драматург”, отбелязват изследователите.

Сканирането също разпръсква няколко мита за последното обиталище на Шекспир. Изследването показва, че тялото е погребано хоризонтално, а не вертикално, каквато е практиката по онова време. Освен това става ясно, че дълбочината на гроба е по-малко от метър, а дължината е много по-голяма от надгробния камък. Освен това радарът не открива признаци на метал в гроба. Това говори, че поетът не е положен в ковчег, а просто е увит в саван.

Историята за кражбата на черепа на Шекспир за първи път е публикувана в списание Argosy през 1879 година. Според археолозите подобни кражби не са рядкост за онези времена. „На хората им се иска да се сдобият с черепа на известен човек, за да го изучат и да разберат кое го е направило толкова гениален”, казва Кевин Колс.

АВТОРСТВОТО НА „РОМЕО И ЖУЛИЕТА“ – ПОД ВЪПРОС

Но всъщност толкова ли гениален е бил Уилям Шекспир в действителност?

Личността на драматурга, както и неговият гроб, са обвити в множество неразгадани тайни. Слабо образованият провинциалист създава шедьоври, които вълнуват хората векове наред. Този феномен изглежда толкова невероятен, че мнозина поставят под съмнение самото авторство на пиесите на Шекспир.

източник: popantofi.com

Вижте още:

Задгробните контакти на сър Артър Конан Дойл

10 исторически личности, загинали на датата, на която са родени

9 известни личности, чиито прародители ще ви изненадат

4 версии за гроба на Левски

Подкрепете Световни Загадки!

Ако харесвате Световни Загадки и искате сайтът да продължи да съществува, подкрепете ни с дарение.

Световни Загадки е проект, който поддържаме с огромно желание и ентусиазъм, но и с много труд. Сайтът е безплатен за своите читатели и се издържа от реклама, което не винаги е достатъчно. Ако искате да сте сигурни, че и в бъдеще всички ще могат да имат достъп до информацията на сайта, можете да направите еднократно или месечно дарение с бутона [Donate] по-долу. Благодарим Ви!

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.